Çocukları Kazanmayı Amaçlayan Bir Cezaevi Tasarımı

Mimarlık ofisi COMBAS tarafından Marsilya’da Chutes Lavie bölgesinde açılan yeni nesil çocuk cezaevi, Nisan ayında kullanıma açıldı.

Fransa’da, 2013 yılında, Adalet Bakanlığı, çocuk suçlular için ceza infazından ziyade suç işlemeyi önleme üzerine yoğunlaşılmasını amaçlayan “yeni bir çocuk ıslahevi kompleksi” tasarlamak ve oluşturmak için bir öneri yayınlamıştı.

Mimarlık ofisi COMBAS tarafından bu öneriye uygun olarak tasarlanan kompleks, U formunda inşa edilmiş. Zemin katında çocuklar için sıcak ve kapsayıcı bir ortam oluşturulurken, dışarı da spor yapabilecekleri alanlar tasarlanmış.

Güvenlik gereksinimleri, iç mekan kalitesinin önüne geçmiş olsa da gençlere yeni bir ufuk çizgisi sağlamak için parmaklıklar kaldırılmış. Çok seslilik ve farklılıkların uyumunu sağlamak amaçlanmış.

Dış cephede Akdeniz’e özgü geleneksel bir taş kullanılırken, iç mekanda ahşap görünümü veren dokulu beton, koridorlarda da ahşap kalıplar kullanılmış. Mekanda kaba malzemelerin kullanılması, sade ve ağırbaşlı görünüşün, sıcak ve sağlam bir eğitim ortamı ile etkileşim kurmasına izin veriyor.

Binanın kuzey giriş kapısı, çok yaşlı bir dişbudak ağacının yer aldığı bir avluya açılıyor. Güney tarafında ise meyve ağaçları bulunuyor. Böylece yapının eski bostan kimliği de yaşamaya devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın