Çocuklar İçin Korunaklı Bir Orman

Atelier Satoshi Takijiri Architects’in Joyo Park projesi, tekerlekli sandalye kullanması sebebi ile oyun parklarından tam verim ile faydalanamayan çocuklara "korunaklı bir orman" sunuyor.



Tekerlekli sandalye kullanıcısı çocukların, oyun alanlarının tasarımı sürecinde çoğunlukla göz ardı edilmesi sonucu oyun alanlarından tam verimle faydalanamaması, çocukların sosyal gelişimlerini ve yaratıcı kimliklerini uzun vadede olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorun üzerine harekete geçen Japon Mimar Satoshi Takijri, çocuklar için “korunaklı bir orman” oluşturdu.

Mimar; açık havanın vazgeçilmez öğeleri olan mekansal özgürlük hissi, hava sirkülasyonu ve doğal gün ışığını iç mekanda buluşturuyor.

Dışarıda özgürce oynayamayan çocuklar, içeride iken bir ormanda yaşıyormuş hissi uyandıran bir mekan istediler.

Tekerlekli sandalye kullanan çocukların sıklıkla tavanı gözlemlediklerini belirten Takijri, çocukların kendi “huzurlu köşe”lerini bulabilmeleri için tavanda keskin köşeler yerine yumuşak geçişler tercih etti.

Kemerler ile bölünen oyun alanında, dışarıdan gelen gün ışığının mekanda eşit olarak yayılması sağlanıyor. Yaz vakti gün ışığının çok şiddetli olduğu dönemlerde, dışarıdan gelen göz alıcı aydınlığın kırılması için yüzer tavanlardan inen perdeler kullanılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın