Cloud 9’un Şişme Balon Binası Barselona’da Açılıyor

Cloud 9 Architecture tarafından tasarlanan ilginç, şişme Media-ICT binası Barselona'da açılıyor.

Flordan yapılan bir çeşit plastik malzeme olan Ethylene Tetra Fluoro Ethylene (ETFE) ile kaplanarak sıcaklık kontrolü sağlanan çok katlı bina, metruk durumdaki bir depodan sürdürülebilir bir tasarıma dönüştürüldü. ETFE, aynı zamanda hava ile şişirilip söndürülerek iç mekandaki havalandırma düzeyini ayarlıyor. Projenin ETFE ile kaplı fotovoltaik çatısı yağmur suyunun dönüşümünü sağlıyor ve karbon emisyonunu %95 oranında azaltıyor.

Binanın ilginç güney cephesi, Antoni Gaudi’nin doğadan ilham alan mimarisi ile bütünleşen organik üçgen şekillere bölünmüş. Cephe, eski depoyu tamamiyle örten ETFE ile kaplanmış. Hava hücrelerinde güneş enerjili sensörler yer alıyor.

Yaz aylarında, cephe kaplaması ısıyı süzüyor ve UV ışınlarının içeriye girmesini %85 oranında azaltıyor. Bu filtre sistemi, güneş ışınlarını engelleyen nitrojen karışımı ile hava hücrelerini şişiriyor ve şişen hücreler gölgelik görevi görüyor. Kış aylarında ise kaplama güneş ışınlarını içine çekiyor ve iç mekanda ışık ve ısı miktarını maksimuma çıkarıyor.

Media-ICT binasının çatısı bahçe olarak tasarlandı ve fotovoltaik hücrelerle benekli bir görünüme kavuşturuldu. Su israfını önlemek için Cloud 9, bir yağmur suyu toplama sistemi kurdu. Suyu topladıktan sonra tüm binaya dağıtan dev bir su deposu aynı zamanda bölgesel soğutma sistemi için de kullanılıyor.

28 milyon Euro bütçe ile Consortium of the Zona Franca de Barcelona tarafından yürütülen bu devrimsel bina sensörlerle kaplı. ETFE ile kaplı fotovoltaik çatı ve bölgesel havalandırma sistemi ile karbon emisyonu %95 oranında azaltılıyor.

Binadaki ofisler bilim ve teknoloji firmalarının kullanımına ayrılmış. Giriş ise kamusal sergiler, çalıştaylar ve davetler için ayrılmış alan.

Etiketler

Bir yanıt yazın