Çinli Araştırmacılardan Depremi Önceden Saptayacak Sistem

Çin’deki on ayrı bilim kurumuna mensup bir araştırmacı ekibi, sismik faaliyetleri önceden fark etmeye yönelik bir izleme sistemi geliştirdi. Sistem; litosferde, atmosferde ve iyonosferde oluşacak titreşim, aksaklıkları ve farklılaşmaları saptayacak.

Araştırma ekibinin üyelerinden Chen Jiehong, söz konusu sistemin bir tek gözlem istasyonunda toprağın titreşimi, hava basıncı ve iyonosferik elektronların yoğunluğu gibi 20 adet fiziksel ölçüyü aynı anda izleyebildiğini açıkladı.

Wuhan’daki Çin Yerbilimleri Üniversitesi’ne bağlı Jeofizik ve Jeomatik Enstitüsü profesörlerinden Chen Jiehong, bu sistemin 14 gözlem ekipmanıyla çalıştığını bildirdi. Gözlem istasyonu aktif fayların bulunduğu Leshan kentinin güneybatısına kuruldu. Yer seçiminin özellikle yapıldığını belirten Chen; jeofizik yapının, depremlerin ve jeolojik felaketlerin incelenmesi bakımından olumlu bir faktör olduğunu belirtiyor.

Eldeki sistemin, jeomanyetik alanın zaman içinde ve mekana bağlı değişimleri ve yer kabuğunun depremlerden önceki aktivite mekanizması gibi uluslararası bilimsel problemlerin incelenmesi için gerekli koşulları sağlayacağı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın