Çin’in En Büyük Çelik Yapısı: Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası

Geçen sene Hong Kong'da ofislerini açan OMA, şimdileri dünyadaki en iddalı proje üzerinde çalışıyor.

Chu Hai Okul Kampüsü halen daha yapım aşamasındayken, beklenen proje Taipei Performans Sanat Merkezi’nin Ocak ayında temeli atıldı. Aynı zamanda Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası bitmek üzere.

Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası, sanal bir uçak üzerindeki varolanların organizasyonu için ikincil fiziksel bir yapı olacak. Bina, radikal bir yapı ve programatik yenilikler öneriyor.

Aralarında en belirgin yüzer platform olan ana binadan çıkan konsol ile binanın altında 36 metre yüksekliğinde kamusal bir plaza yaratılıyor. Desteklenmiş platform, sermaye pazarının spekülatif ve risk taşıyan doğasına karşın analog şeklinde kavramsallaştırılmış. Büyük çelik çatı makası, havada taşınan tabanı destekliyor. Modernist “pervaz üzerindeki kule” tipolojisine sahip olan bu yapı, adeta havaya atılıyor:

“Milenyumda sağlam yapılar sağlam bir temel üzerine oturuyor. Bu, moderniteyle ayakta kalmanın bir resmi. Temel bir yapıya sabitlenir ve zeminle bağlantısı sağlanır. Borsanın özü spekülasyondan oluşur: Sermayeyi esas alır, yerçekimini değil. Shenzhen durumunda da, sembolizm rolü sınırları aşıyor. Bu bina borsaya fiziksel olarak uyum sağlamaktan çok, onu temsil etmek zorunda olan bir bina. Burası ofislerle ticaret alanı değil. Fakat sanal organları ile ofis, pazarın ilerleyişini sağlar ve tasvir eder.”

Etiketler

Bir yanıt yazın