“Çinileri biz kaçırmadık”

Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterrand, Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a gönderdiği mektupta, Louvre Müzesi’nde sergilenen İznik çinilerinden yapılmış panonun Ayasofya’daki 2. Selim Türbesi’nden kaçırılıp Fransa’ya getirildiği iddialarını reddetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa’da bulunan ve iadesi istenen tarihi eserlerle ilgili, Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterrand’dan mektup aldı. Mektupta, Ayasofya’daki 2. Selim Türbesi’nden çinilerin kaçırılmadığı iddia edildi. Bakan Günay ise “Mektubun gelmesini önemsiyorum ancak içeriğini inandırıcı bulmuyorum” dedi.

Yurtdışında bulunan eserlerin Türkiye’ye iadesi konusunda yoğun bir çaba sarf eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a gelen mektupta Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterrand, çinilerin Türkiye’den izinsiz çıkmadığı, replikalarının izinle yapıldığını vurguladı. Çinilerin restorasyonda çalışan uzman tarafından İstanbul’un çeşitli bölgelerinden toplanarak yurtdışına götürüldüğü belirtildi.

Ayasofya’daki 2. Selim Türbesi’nden çalınıp Fransa Louvre Müzesi’nde sergilenen çinilerle ilgili Bakan Günay ise şunları söyledi:

Günay: İçeriği İnandırıcı Değil

“Mektubun gelmesini önemsiyorum ancak içeriğini inandırıcı bulmuyorum. Kendisi ikna olduysa eğer, konuyu benim kadar yüreğinde hissetmiyor demektir. Konuyu irdelediğinizde ciddi bir sorun var. Fransa ile yeteri kadar sorunumuz var, ben yeni bir sorun ortaya çıkarmak istemiyorum. Bu konu iyi niyetle çözülürse belki Fransa’nın tarihi olarak Türkiye’den görmüş olduğu dostluğun bir karşılığı olabilir. Son günlerde kötü karşılık görüyoruz. Yine de bakanın uzun bir mektup yazmasına teşekkür ediyorum. Bakanın konuya dikkatini önemsiyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın