Çini Müzesi: WAAAM

llLab. tarafından tasarlanan WAAAM, Beigou köyünün dönüşümü kapsamında inşa edilen son proje.

Çin’in kentsel dokusu ve kentleri son birkaç on yılda muazzam bir dönüşüm geçirdi. Ancak Huairou Bölgesi’nde ve Pekin’in hemen yakınında yer alan Beigou Köyü, geleneksel tarihi görünümünü koruyor.

Köyün uzak konumu ve kurak toprağı, bu eşsiz alanı çoğunlukla dış dünya tarafından keşfedilmemiş halde tutuyordu. Ancak, 2005 yılında Beigou Köyü’nün yeni köy komitesinin yöneticisi göreve başlayınca büyük bir potansiyel gördü. Beigou Köyü’nün sıkıntılarına tanık oldu ve köylüleri Beigou Köyü’nü bahçeli yeni bir kırsal alana inşa etmeye yönlendirmeye karar verdi. Hemen 2007 ve 2015 yıllarında, bahçeli köy hayalini gerçekleştirmek için iki “Çevre Devrimi” başlatıldı.

Bu dönüşümdeki ilk adım, köylülerin Beigou Köyü hakkında hissettiklerini değiştirmek olmuş. Bu, toplumun zihninde bir yer duygusu yaratmaktı. Birçokları için şehir ve köy çok farklı ve karşıt iki durumu temsil ediyordu. Köy, kırsal bir geçmişin kalıntısıyken, şehir ilerleme ve gelecek anlamına geliyordu. Kökleri kültürel yaşama ve kendine özgü yer duygusuna dayanan yeni bir köy algısı kurarak bu fikri değiştirmek önemliydi. Kent ve kır arasındaki psikolojik eşitsizliğin ortadan kaldırıldığı yeni bir köy perspektifi…

2009’da 2049 Group, Beigou Köyü’ne gelerek ve köyü azar azar desteklemeye ve dönüştürmeye başladı. Toplumla yakın işbirliği içinde çalışan 2049 Group, köylülerin evlerini, geleneklerini ve geleneksel ticaretlerini kalkınma projelerine entegre etti.

Bu aşamada, ikinci grup çevresel müdahaleler yavaş yavaş başladı. llLab. bu girişime katılarak yeni bir dizi kapsamlı tasarım müdahalesine başladı.

İlk olarak, Beigala Nostaljik İstasyonu, kırsal bir çiftçinin evinin mutfağından, kırsal oturma odası olarak da adlandırılan eski bir Pekin shabu-shabu’ya dönüştürüldü. Aynı zamanda, eski benzin istasyonu alanı, topluluk merkezi olarak yeniden tasarlandı. Her iki proje de yerel tipolojileri, malzemeleri ve geleneksel yapım yöntemlerini modern bir mimari dille bütünleştirdi. Daha sonra orijinal çini fabrikası oteli de yenilendi. Bu proje, Beigou Köyü geleneklerinin ve kültürünün önemli bir bileşeni, kırsal kalkınma ve reform sürecinde kritik bir katılımcı olduğu için özellikle önemliydi. Proje, Çin Seddi’nin eteğindeki köyün kültürel bir bileşeni olarak çini yapma geleneğine atıfta bulunuyor.

Dönüşüm Beigou’yu etkilemekle kalmadı, kuzeydeki komşu köylerde de yeni bir devrim başlattı. Son on yılda, her köy kademeli olarak kendi benzersiz kültürel kimliğini ve sosyal karakterini kutlayan girişimlere öncülük etmeye başladı.

Beigou’daki en son proje olan WAAAM (başlangıçta Glazed-Tile Art.Architecture Museum olarak adlandırılıyor), kırsal canlanmanın topluma getirdiği geniş ve anlamlı etkinin bir kanıtı.

WAAAM konsepti, bölgenin tarihine, köylülerin günlük yaşamlarına ve geleneksel el sanatlarının entegrasyonuna dayanıyor. Bina, köydeki yeni dinamik yer duygusunun ikiliğini, bu köye daha önce sahip çıkan farklı dönemler, ideolojiler, kültürler ile müzakere ediyor.

Mekan, Beigou’nun kalıcılığı ile halkının sürekli değişen avangard bilinci arasında bir iletişim platformu olarak hareket edecek şekilde tasarlanmış. Müze, “Geçmiş, Şimdi ve Gelecek” başlıklı üç tematik iç mekan etrafında yapılandırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın