Çin’de, Yüzlerce Renkli Cam Panelle Tasarlanan Anaokulu

SAKO Architects, Çin'in Tianshui kentinde bir anakolunu dekore etmek için 483 adet çok renkli cam kullandı.

Stüdyo, renkli parçaları, cam kapı ve pencere üstlerinin yanı sıra koridor ve merdiven korkuluklarına da uygulayarak minimalist binada sürekli değişen bir etki yarattı.

Ofis, binayı çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını renklerle uyandırmak için tasarladı. Gün boyunca güneş ışığı anaokulunun sınıflarına doluyor ve renkli ışıklar ve gölgeler oluşturuyor. Geceleri ise, aksine, içeriden parlayan ışıklar, etkileyici ve güzel bir gece manzarası yaratan pencerelerden yayılıyor.

Büyük bir cam tavanla aydınlatılan üç katlı açık avlu üzerinde yoğunlaşan doğal güneş ışığı, camlar sayesinde içeride renkli bir ışık oyunu ve renk parlaklığı oluşturuyor. Her bir açıklığın kavisli olduğu anaokulunda merkezi avlu sınıflara giden oval balkonlarla çevreleniyor.

Çok fonksiyonlu bir alan olarak tasarlanan avlu, yıl boyunca kullanılmak üzere zeminden ısıtma ve havalandırma sistemleriyle donatılmış. Ayrıca yaz aylarında havalandırma için açılabilir ve kışın ısıyı tutmak için kapanır birden fazla pencere bulunuyor.

“Amacımız, bu etkileyici binada çocukların sonsuz yaratıcılığına onlar büyüdükçe ilham vermekti. Çocuklar büyüdüklerinde, bu muhteşem manzarayı hatırlayacaklar. Bu anaokulunun herkes tarafından benimsenebileceğini ve Tianshui şehrinde yeni bir dönüm noktası haline geleceğini umuyoruz.”

Binada sadece kavisli açıklıkların kullanımı, Tianshui şehrinin bulunduğu Loess platosunda bulunan geleneksel mağara benzeri konutlardan ilham alıyor. Bunların en eski tipleri yamaçlara kazılmış ve içeride birbirine bağlanmış iki veya üç kavisli açıklıktan oluşuyor.

   

Etiketler

Bir yanıt yazın