Çin’de Tarihi Sanayi Bölgesinin Kamusal Alana Dönüşümü

Proje, Yangpu Nehri kıyısının güney kısmına ait olan Şanghay Yangpu köprüsünün doğusunda konumlanıyor.

Projenin olduğu yer, Yangshupu Yolu’nun güneyinde, Huangpu Nehri’ne bitişik, batıda Qinhuangdao Yolu’ndan başlayıp doğuda Liping Yolu’nda biten bir endüstriyel toplama alanı. Alanda, (batıdan doğuya) güç santrali batı binası, pamuk fabrikası, güç santrali doğu binası, sabun fabrikası, kömür deposu ve havagazı fabrikası olmak üzere 6 tarihi fabrika yer alıyor.

Proje, yaklaşık 150.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve yaklaşık 1,2 kilometrelik bir sahile sahip. Şanghay’da modern endüstrinin doğum yeri olarak bilinen, nehir kıyısındaki onlarca km uzunluğundaki sanayi bölgesi, erken dönem, çok sayıda tür, geniş dağılım ve büyük ölçek gibi niteliklere sahip.

Pudong Minsheng Wharf Reconnection projesinin tamamlanmasının ardından, üç bağımsız firma, Atelier Z+, Atelier Liu Yuyang Architects ve Atelier Deshaus, 2018’den bu yana devam eden Yangpu nehir kıyısındaki kamusal alanın ön planlaması ve konseptine katılmaya davet edilmiş. Tüm tasarım süreci için Atelier Z+ tarafından yönetilen ortak bir çalışma grubu düzenlenmiş ve sınırlı müdahale ve çevreye duyarlı bir oluşum elde etmek hedeflenmiş. Minimum müdahale ile sanayi bölgesinin orijinalliği maksimum ölçüde korunmuş. Genel planlama ve bağlantı tasarımına ek olarak, Atelier Liu Yuyang Architects, Yangpu Nehri kıyısındaki güç santrali doğu binası bölgesinin tasarım ve inşaat koordinasyonunu üstlenmiş.

Tasarım Stratejisi ve Peyzaj Düzenlemesi

Tasarım ile alanın vahşiliğinin, tazeliğinin ve doğasının korunması amaçlanmış. Mevcut kafur ağaçları korunmuş ve eski depolardan biri açık bir Simbiyoz Pavyonu’na dönüştürülmüş. Tasarım ile aynı zamanda alanın tarihi dokusu da dikkate alınarak bir yaya ve bisiklet yolları sistemi kurulmuş. Yeni inşa edilen unsurlar olan Garden of Vestige, Meadow in Succession ve Eco Pond, kanal, bina ve peyzajdan geriye kalan tarihi kalıntılar vasıtasıyla yapılmış. Bir bütün olarak alan, içeride gezinen ziyaretçiler için manzaraya farklı dokunuşlar sağlamış ve birlikte Doğu Kampüs’ünü, şehir yaşamı için nehir kenarındaki açık alan olarak işlev gören, aynı zamanda Yangtze Nehri Deltası’ndaki geleneksel bahçelere benzer eğlence ve çeşitlilik sunan günlük bir manzara haline getirmiş.

Simbiyoz Pavyonu

Tasarımda, planlanan bir trafik yolunun açısı ve yönü analiz edilerek, özgün bir yapı ve geometrik durum oluşturmak için Shanghai Boiler Works’un (1953-1979) eski bir fabrika yapısı olan orijinal binanın yarısının korunması ve güçlendirilmesi önerilmiş. Çatı, güneş ışığına ve içeride yeni yeşil bitki örtüsünün büyümesine izin vermek için açılmış. Korumanın yanı sıra yeni eklenen kapı ve pencereler, çocuklar için kumlu oyun alanı ve peyzaj, tüm yapıyı entegre bir bütün haline getirmiş. Boiler Works’un orijinal alanı ve kısmi yapısı korunarak ve restore edilerek tasarlanan Simbiyoz Pavyonu, mimari ve peyzajı, tarihi ve şehri bir araya getirerek ziyaretçiler için açık bir alan işlevi görüyor.

Garden of Vestige

Orijinal binanın yıkılan parçaları, eski sitelerin kalıntılarını temsil eden bir duvar inşa etmek için yeniden kullanılmış. Peyzaj eğimi ve bahçe patikaları Garden of Vestige’e uzanarak kapalı ofis alanı bir bahçe alanına dönüştürülmüş. Nehir kenarındaki patikalarla bağlantılı bahçe, hem Huangpu nehir kıyısı hem de Yangpu sanayi bölgesinin manzarasını sunuyor.

Meadow in Succession

Gabion tellerinde bulunan beton bloklarla yapılmış duvarlar, orijinal fabrika binası kalıntılarını temsil etmek için eski kanal ve fabrika binaları alanına inşa edilmiş. Yeşil alan ile ziyaretçiler, bitki örtüsünün büyümesini ve çürümesini gözlemlemeye, Şanghay’ın dört mevsimini deneyimlemeye teşvik ediliyor.

Eco Pond

Sünger şehir modelini uygulayan Eco Pond, siteden yağmur suyunu toplayıp yeraltı suyuyla bağlıyor. Alan etkinlikler için zemin sağlarken, ziyaretçiler ve Huangpu Nehri arasındaki doğal erişimi sağlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın