Çin’de Peyzaj ve Altyapının Bir “Karışımı” Olan Sarmal Köprü 

Brearley Architects + Urbanists'in projesinde, oyun, dinlenme ve bitki yetiştirme alanlarını içeren sarmal bir köprü, Şanghay'ın Yuandang Gölü boyunca iki sulak alanı birbirine bağlıyor.

Çin ve Avustralya merkezli Brearley Architects + Urbanists (BAU), 586 metrelik kirişli köprüyü bisikletçiler ve yayalar için mimariyi, altyapıyı ve peyzajı alandaki mevcut patikalar ve doğa ile harmanlayan “hibrit bir yapı” olarak tasarladı.

Yuandang Gölü’nün güney ucunda doğu-batı yönünde uzanan köprü, 2020’de açıldığından bu yana Şanghay belediyesi ile Jiangsu eyaleti arasında yeni bir bağlantı sağladı.

 “Her iki park ağının kıvrımlı planı köprü için benimsendi ve bu da onu pürüzsüz ve biçimsel bir uzantı haline getirdi.” BAU direktörü James Brearley

“Köprü, bitki örtüsü, pavyonlar, heykelsi oyun alanları ve oturma alanları olan meydanları birleştiren, genellikle bir köprüde görülmeyen çeşitli unsurların bir karması. Müşteri, köprüde bitki örtüsü veya pavyon olmasını planlamamıştı, ancak bu girişimleri benimsedi.”

Y-şekilli çelik kolonlar, köprünün çelik kutu kiriş yapısını destekliyor ve tepesinde göle bakan kapalı bir pavyon ve dinlenme mekanları için alan yaratmak üzere üç yerde genişleyen kıvrımlı bir yürüyüş yolu bulunuyor.

Köprü, grafiklerle ayrılmış üç şeride bölünmüş. Yaya ve bisiklet şeritleri, ağaçların, bitkilerin ve köprünün kıvrımını takip eden uzun oturma alanlarının bulunduğu merkezi bir alanın her iki yanından geçiyor.

Yuandang Köprüsü’nün orta noktasında, ince çelik sütunlarla desteklenen büyük bir dövme metal kanopi, bir pavyon alanını örtüyor.

Burada, oturma yerleri ve bir “pavyon oyun alanı”, beyaz delikli metal levhalardan oluşan heykelsi bir tünel ile birleştirilmiş.

“Pavyon oyun alanı, minimal bir yüzey matematiksel modeline dayanıyor. Minimal yüzeyleri ilk olarak 15 yıl önce oyun alanı tasarımlarımızda ip ağlar ve katı formlarla keşfetmiştik. Şeffaflık veren maksimum perforasyon, yükün en düşük olduğu yerlerde ve minimum perforasyon, yüzeyin mukavemet gerektirdiği yerlerde elde edilir.”

Köprünün yürüme yolunun tabanındaki aydınlatma şeritleri, geceleyin gölde parıldayan bir etki yaratıyor ve korkuluklar boyunca oturma alanlarının tabanındaki ışıklarla tamamlanıyor.

Alttan aydınlatma aynı zamanda pavyon oyun alanında gölgeler ve yansımalar oluşturuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın