Çin’de Heykelsi Bir Topluluk Merkezi

EID Architects tarafından tasarlanan LAND Community Center, Çin'in Xi'an kentinde yeni gelişen Fengdong Mahallesi'nin sosyal hayatı için bir odak noktası sağlıyor.

Gömülü bir avlu ve bir zen bahçesini içeren kapsamlı bir programın yanı sıra yapı, mahalle sakinlerine keyifli vakit geçirmesi için geniş bir kamusal alan sunuyor.

Yapı toplamda üç katlı bir kurguya sahip. Yer seviyesinin üstünde, toplum hizmet merkezi, kafeterya, galeri, çok amaçlı salon ve okuma odası yer alıyor. Bodrum katında çocuklar için bir kreş, bir basketbol sahası, bir fitness odası ve bir yüzme havuzu bulunuyor. Bu alanlar, doğal ışığın yeraltı tesislerine girmesine izin vermek için oval bir gömme avlu etrafında düzenlenmiş. Çatı katı ise bir teras ve yeşil çatı ile tamamlanmış.

Bir topluluk merkezi olmanın ötesinde proje; kent için kamusal cepler sağlayan ve mahalle ile etkileşim kuran bir kentsel yapı olarak tasarlanmış. Toplum merkezi, Fengdong bölgesinin ana bulvarı boyunca uzanan yerleşim bölgesinin giriş meydanı üzerinde duruyor. Galeriyi, sergi alanını ve toplum hizmet merkezini zeminden yukarı kaldırarak, mahalle için daha fazla kamusal alan açarak gündelik toplanma ve ortak faaliyetler için bir ortam sağlıyor. Yerçekimine meydan okuyan yapı, sert güneş ışığı ve yağmur gibi hava koşullarına karşı yaya dostu koruma sağlıyor.

Bu binanın heykelsi duruşu sadece yeni bölge için tanımlanabilir bir varlık yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda hem sakinler hem de ziyaretçiler için benzersiz bir deneyim yaratıyor. Organik tabanın karmaşıklığı ile üst hacmin sadeliği arasındaki kontrast, Çin mimarisi geleneğinin ikiliği ile uyumlu: yapay müdahalenin doğa ile bütünleşmesi.

Binanın alt kısmındaki heykelsi yüzey etkisini elde etmek üzere, prekast GFRC paneller üretmek için yerel el sanatları ile dijital üretimin bir kombinasyonu denenmiş. Alt kısmın kütlesi ve ağırlığı, yerel tarihi surlara ve geçit kapısına atıfta bulunuyor. Topluluk merkezinin heykelsi tabanı, dokunsal ve duyusal deneyim yaymak için dinamik bir dalgalanma etkisi yüzeyi sunuyor.

Gömülü avluda, bir zen bahçesi, görsel bir odak noktası olarak hizmet veriyor. Sakinler arasındaki etkileşimi ve alışverişi teşvik etmek için açık bir zemin ve akıcı iç konsept tasarlanmış.

LEED Gold standartlarında tasarlanan projede, hem iklimsel değerler hem de materyallerde yerel ve doğal kaynaklar gözetilerek gerekli konfor koşullarını sağlayan bir biyoklimatik sistem kurgulanmış. Bina aynı zamanda doğal havalandırmayı teşvik etmek ve yaz boyunca yaşanan aşırı sıcaklık artışlarına karşı termal kütle ve gölgeler yaratmak üzere tasarlanmış. Doğal ışık, iyi planlanmış program dağılımı ile hem zeminin üstünde hem de altında bol miktarda bulunuyor.

Yapı, canlı bir mahalle yaşamını teşvik eden bir katalizör görevi görerek çeşitli topluluk etkinlikleri için esnek bir bina oluşturmayı amaçlıyor. Çağdaş tasarımı tarihi özelliklerle bütünleştirerek Xi’an şehrinin kültürünü yansıtıyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın