Çin’de Gezici Kültür Merkezi

Sökülüp takılabilen birimlerle şehrin farklı noktalarına ulaşabilen kültür merkezinin hacimleri fonksiyona göre şekilleniyor.

Çinli mimarlık ofisi People’s Architecture Office, Yentai’de yeni bir kültür merkezi tasarladı.

People’s Station adı verilen proje, Yentai’nin Kwan-Yen bölgesini canlandırmayı hedefliyor. Bina, ticaret bölgesi sınırlarının hemen dışında yer alıyor. Büyük ve açık girişler, yarı açık alanlar ve yerden kaldırılan bölümler ile binanın ziyaretçilerini şehrin tarihi merkezini keşfetmeye çağırıyor.

Kültür merkezi içerisindeki büyük etkinlik alanının üzerinde bulunan piramidal pencere doğal ışıklandırmayı sağlıyor. Bu alan ikinci ve üçüncü katlara doğru çapraz olarak genişliyor ve içerisinde bekleme salonu, kitabevi ve sinema gibi birimleri barındırıyor.

Her kattaki açık teraslar çevredeki tarihi binaların ve ötesinde uzanan okyanusun manzarasını yakalıyor.

Zemin katta, akordeon gibi açılan ve bina kullanım alanını genişleten ekler bulunuyor. Bu ekler aynı zamanda bir kanopi görevi görüyor ve bazen üzerindeki tekerlekler sayesinde binadan ayrılabiliyor. Böylelikle Yentai’nin ulaşılması zor bölgelerinde bile dolaşabilen birimler elde edilmiş oluyor.

Etiketler

Bir cevap yazın