Çin’de Anıtsal Forma Sahip Bir Çay Atölyesi

Zhejiang Eyaleti Lishui Şehrinin bir parçası olan Jingning İlçesi, Çin’deki She etnik azınlığına ait tek özerk ilçesi.

Başlangıçta Güney Çin göçebelerinin bir parçası olan She etnik azınlığı, Tang Hanedanlığı’nın (MS 766) ikinci yılında Fujian Eyaleti, Luoyuan’dan Zhejiang Eyaleti, Jingning’e taşınmış. Jingning’in şehir merkezinin 10 mil güneydoğusunda yer alan Chimu Dağı’nın kuzeydoğu yarısı, kışın ılık, yazın serin iklimiyle çay tarlaları için elverişli bir arazi.

Tang Hanedanlığından keşiş Huiming burada bir tapınak inşa etmiş, tapınağın etrafındaki araziyi She halkıyla birlikte çay dikmek için temizlemiş. Adını keşişten alan Huiming çayı, binlerce yıllık bir tarihe ve derin kültürel mirasa sahip. 1970’lerin ortalarından sonlarına kadar, Huiming Tapınağı yakınlarındaki birkaç köy, Huiming çayı üretmeye devam etmiş.

Projenin arazisi, Huiming Tapınağı’nın kuzey tarafındaki orta seviye çay plantasyonunda yer alıyor. Sitenin benzersiz topografyası ve yakınlarındaki doğal ve insani çevre, bu projeye daha fazla olanak sağlamış.

Pekin merkezli mimarlık ofisi DnA (Design and Architect) imzasını taşıyan proje, çevredeki çay plantasyon teraslarının derecesini yansıtan tek katlı yatay bir blok olarak tasarlanmış. Yapı; çay plantasyonuna bakan geleneksel Huiming çay yapma atölyesi, doğuda uzak dağlara bakan bir çay tadım alanı ile açık bir koridor ve ortada çay yapma sürecini gözlemlemek için bir ziyaretçi salonu olmak üzere kuzey-güney yönünde uzanan üç paralel alandan oluşmuş.

Hem atölyenin hem de çay evinin doğu duvarı, atölyeyi güneşlik olarak koruyabilen ve çay salonunu ziyaretçi salonundan ayırabilen delikli blok duvarlardan yapılmış. Blokların prefabrik desenleri She etnik azınlığını temsil eden piktogramlarından oluşturulmuş.

Yaklaşık elli metre boyunca uzanan ziyaretçi koridorunun doğal aydınlatması, her iki uçta giriş ve çıkışın yanı sıra sekiz ışık tüpüne sahip. Bu tüplerden geçen direkt güneş ışığının koreografisi, doğanın ve tarımın temel ritmini gösterecek şekilde tasarlanmış. Gün doğumundan gün batımına kadar, farklı ışık tüplerinden geçen doğal ışık, zamanın yörüngesini belirlemek için bir güneş saati görevi görerek çeşitli yollardan sonsuza ulaşıyor.

Çatı, yaz sıcağını dağıtmak için ince bir su tabakasıyla kaplanmış. Ortadaki doğrusal yürüyüş yolu, dağın tepesindeki Huiming tapınağına giden kapalı ziyaretçi yolu ile bir döngü oluşturacak şekilde planlanmış.

Bina doğayla diyalog halindeki sekiz güneş ışığı tüpüyle anıtsal bir platforma dönüşmüş.

Etiketler

Bir yanıt yazın