Çin’de Anıtsal Bir Kültür Merkezi

Shui Kültür Merkezi anıtsal duruşu ile yerel kültür ve geleneksel mimariye saygı duyan yeni ve çağdaş bir dönüm noktasını tanımlıyor.

Proje, Guizhou’nun güneydoğu kesimindeki Shui bölgesinde yer alıyor. Shui, çoğunlukla Guizhou’da yaşayan Çin’deki etnik azınlık gruplarından biri. West Line Studio burada çalışmaya fazlasıyla önem veriyor ve bölgenin kültür ve geleneklerini incelikle araştırarak tasarımına bunları dâhil ediyor.

Küçük nüfusuna rağmen Shui halkı kendine has dillerini hala koruyor. Kültür merkezinin anıtsal şekli de Shui dilindeki “dağ ” karakterinden geliyor. Cephedeki desenler ise yine Shui dilindeki “yağmur “ karakterine referans veriyor.

Shui su anlamına geliyor ve bu nedenle su unsuru proje için büyük önem taşıyor. 13.800 metrekarelik proje alanının üç tarafı su ile çevreleniyor. Öte yandan, batı tarafında da ziyaretçileri karşılayan bir su meydanı bulunuyor.

Bina örtü sisteminde kullanılan delikli bronz-çelik levhalar da yine Shui kültürünün bir yansıması.

Cephede oluşturulan biçimler yapıyı hafifleterek güneş ışığını içeri alıyor ve iç mekanda kontrast oluşturuyor.

Projede ağırlıklı olarak kullanılan beton malzemenin yüzeyleri, bölgenin yerel mimarisini çağrıştıran ahşap dokusuna sahip.

Yapı, kültür merkezinin tüm işlevlerini bir araya getiren üç ana şeritten oluşuyor.

Birinci şerit içerisinde yer alan ritüel salonu; keskin kenarları, güçlü renkleri ve dar yapısıyla açıkça farklı bir boyuta adım atan ziyaretçilerin üzerinde güçlü bir ilk izlenim yaratmayı amaçlıyor.

İkinci şeritteki resepsiyon salonu, ziyaretçileri daha az dramatik tonlarla karşılıyor; ancak keskin çatıyı devam ettiriyor.

Son olarak, İki katlı üçüncü şeritte; tüm ana fonksiyonları içeren daha geleneksel bir mekân bulunuyor. Ziyaretçi servis merkezi, kafeterya, tuvalet, iş merkezi ve ofisler burada yer alıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın