Çin Seddi’nin Yakınında Kaya Şeklinde Bir Konser Salonu

Çinli mimarlık stüdyosu Open Architecture, başkent Pekin’in dışında, Çin Seddi’nin kalıntılarının yanındaki bir vadide yekpare bir açık hava konser salonu olan The Chapel of Sound’u tamamladı.

Proje, Pekin merkezinden iki saat uzaklıkta, dağlık bir kırsal alanda yer alıyor. Bina, yarı açık amfi tiyatro, açık hava sahnesi, seyir terasları ve prova odasından oluşuyor.

Tamamen betondan ve yerel taştan yapılmış agrega ile zenginleştirilmiş konser salonu, doğal peyzajın bir parçasını andıracak şekilde tasarlanmış.

Kaya benzeri yapı, her biri bir önceki katmandan dışarı doğru çıkıntı yaparak ters çevrilmiş bir koni şekli oluşturan bir dizi beton katmandan oluşturulmuş. Merdivenler binanın içinden geçerek vadinin ve yakındaki Ming Hanedanlığı döneminden kalma Çin Seddi’nin manzarasını sunan bir çatı platformuna çıkacak şekilde tasarlanmış.

Chapel of Sound’un iç mekanlarında kullanılan bronz tırabzanlar ve kapılar ile betonla tezat oluşturularak projeye sıcaklık katılmış.

Binada herhangi bir ısıtma veya klima sistemi kullanılmamış. Çatının ortasındaki boşluk ile gün ışığının yapıya girmesi sağlanarak performans alanları doğal olarak aydınlatılmış. Yağmur yağdığında, boşluğa düşen suyun hızla akmasını sağlamak için bir drenaj sistemi yerleştirilmiş.

Projedeki açıklıklar, yalnızca iç mekan ile dış ortam arasında bağlantıyı kurmak için değil aynı zamanda ek ses emici malzemeler kullanmaya gerek kalmadan mekanda iyi bir akustiğin sağlanmasına da yardımcı olmak üzere planlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın