Çimento ihracatı düştü, üretimi arttı

Türkiye'nin yılın ilk 5 ayındaki çimento ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalırken, üretimi yüzde 1 artarak, 24,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin çimento ihracatı düştü, üretimi arttı.

Türkiye’nin bu yılın ilk 5 ayındaki çimento ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azaldı.

Çimento Müstahsilleri Birliği verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında çimento üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak, 24 milyon 597 bin 224 ton olarak gerçekleşti. 24,5 milyon tonluk üretimin yaklaşık 19,5 milyon tonu iç piyasada satıldı.

Türk müteahhitlik firmalarının yoğun olarak iş yaptığı Arap ülkelerindeki, Arap Baharı olarak adlandırılan olaylar, Türkiye’nin çimento ihracatının da düşmesine yol açtı. Türkiye’nin bu yılın ilk 5 ayındaki çimento ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak, yaklaşık 5 milyon ton olarak gerçekleşti.

Buna karşılık iç piyasadaki çimento satışı yüzde 12 arttı. İlk 5 ayda iç piyasaya yaklaşık 19,5 milyon ton çimento satıldı.

Bölgesel olarak bakıldığında ise üretimde Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışındaki tüm bölgelerde üretim artışı oldu. En fazla üretim artışı ise yüzde 6 ile Karadeniz Bölgesinde görüldü. İç satışlarda tüm bölgeler büyürken, en büyük büyüme yüzde 19 ile Akdeniz Bölgesi’nde oldu.

İhracatta ise tüm bölgelerde azalma yaşandı. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 65’lere varan düşüşler görüldü. Sektörün iç yapısındaki büyüme eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın