CILECCTA: Sürdürülebilir seçenekler

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Projesi olan CILECCTA kapsamında, bir binanın yaşam döngüsü boyunca oluşan maliyetlerin (life cycle cost - LCC) ve çevreye olan etkilerinin (Life Cycle Assessment-LCA) belirlenmesinde kullanılacak yeni bir yazılım geliştirdi.

Avrupa Birliği 7. çerçeve projesi olan CILECCTA kapsamında, bir binanın yaşam döngüsü boyunca oluşan maliyetlerin (life cycle cost – LCC) ve çevreye olan etkilerinin (life cycle assessment – LCA) belirlenmesinde kullanılacak olan yeni bir yazılım geliştirilmektedir. CILECCTA projesinde geliştirilecek olan yazılım, Avrupa’da yer alan İnşaat Maliyeti Veritabanları ile Yaşam Döngüsü Envanter Sonuçları (LCIRs) ile uyumlu çalışarak bu veritabanlarından çektiği bilgileri kullanacaktır. Avrupa Birliği’nden 16 ortağın yer aldığı CILECCTA projesinin Türkiye ortağı, İstanbul Teknik Üniversitesi teknoparkında akademik firma olarak faaliyet gösteren TechnoBee Proje ve Teknoloji Geliştirme Ltd. Şti’dir.

Bir inşaat projesi için tasarım alternatifleri karşılaştırılırken dikkate alınması gereken en önemli kriter nedir? Hangi projeyi seçerdiniz: ilk yatırım maliyeti en düşük olan, yaşam döngüsü maliyeti en düşük olan veya çevreye olan zararlı etkisi en düşük olan (örneğin en düşük karbon emisyonu olan) projeyi mi?

Birçok kişi bu soruyu “ilk yatırım maliyeti en düşük olan” proje olarak cevaplandırır, ancak doğal kaynakların yetersizliğinden dolayı bu faktör tek başına dikkate alındığında önemini kaybetmeye başlamıştır. En ucuz ilk yatırım maliyeti yerine binanın yaşam döngüsü boyunca ortaya çıkacak olan tüm maliyetler ve binanın çevreye olan etkisi de dikkate alınmalıdır. CILECCTA projesi sonucunda geliştirilecek yazılım tüm bu etkilerin aynı anda eğerlendirildiği bir platform ortaya koymaktadır.

Proje ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın