Chybik + Kristof, Gregor Mendel’in 200. Doğum Gününe Özel Bir Pavyon Tasarladı

Chybik + Kristof, 19. yüzyıl biyoloğu Gregor Mendel'in çalışmalarının onuruna Brno'da Mendel's Greenhouse isimli bir sergi alanı tasarladı.

Fotoğraflar: Laurian Ghinitoiu

St. Augustin Manastırı’nın bitişiğinde bulunan mevcut Mendel Müzesi’nin yanında konumlanan pavyon, Mendel’in doğumunun 200. doğum günü şerefine inşa edilmiş.

Eski manastır binası, tarihsel olarak genetik çalışmalarındaki gelişmeler için bir akademik merkezdi. Mendel, bu merkezde genetik özelliklerin kalıtımını keşfeden ilk kişi oldu.

Mendel’s Greenhouse’un bulunduğu alan tasarım ofisi tarafından, bir zamanlar manastırın avlusunda bulunan ve 1870’lerde bir fırtına tarafından yok edilmeden önce biyoloğun ilk deneylerinin yapıldığı orijinal bir sera olmasından dolayı seçildi.

Orijinal seradan ilham alan yeni pavyon, tek eğimli bir forma ve hafif çelik konstrüksiyona sahip. Açık olan iç kısım ise cam tavanının geniş çıkıntısı tarafından korunuyor.

Açıkta kalan yapısı, Mendel’in üç kalıtım yasasını tasvir etmek için kullanılan diyagramları yansıtmak üzere Chybik + Kristof tarafından tasarlanan, birbirine bağlanan bir dizi çelik elemanlarla tanımlanıyor.

İç mekan, parlak bir beton döşemeye ve tavandan sarkıtılan elemanlarla da plantasyona sahip. Aynı zamanda pavyonun her iki tarafındaki sürgülü kapılar yumuşak zeminli avluya açılıyor.

Öncelikle Mendel’in mirasını keşfeden kalıcı bir sergiye adanan mekanın, konferanslar ve diğer kültürel etkinlikler için kullanılması amaçlanıyor.

Çatı kurgusu, sahip olduğu otomatik panjurları sayesinde havadaki değişikliklere uyum sağlayarak sera içindeki ışık seviyesi ve sıcaklığın kontrol edilmesini sağlıyor. Bu panjurlar ayrıca çeşitli gösterimler ve sunumlar için kapatılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın