Christo’nun 7.506 Varilden Yapılmış Enstalasyonu Gün Yüzüne Çıktı

Christo; Londra'daki Serpentine Gölü'nde, yirmi metre yüksekliğinde yüzen bir heykel olan Londra Mastabası'nı tamamladı. Eser, kendisinin ve eşinin sanatı özgür kılmak üzerine kararlılığını temsil ediyor.

Mastaba, Arapça kökenli bir sözcük olup Mısır ve Mezopotamya mimarlığında bulunan yan yüzeyleri eğimli mezarları tanımlıyor. Bu geçici yapı; Christo Vladimirov Javacheff’in hayranı olduğu bu formun, yüzen bir varyasyonunu gerçekleştirme hayalinin sonucu olarak ortaya çıktı. Gölde iskeleye tutturulmuş ve demirlemiş 7506 boyalı varilden imal edilen Londra Mastabası, tamamen sanatçı tarafından finanse edildi.

Kurulumun 18 Haziran günü Hyde Park’taki açılış töreninde Christo, Stalinist Bulgaristan’da korkunç bir dönem içerisinde büyüdüğünü belirtti:

21 yaşıma geldiğimde bir sanatçı olmak; özgür olup, hiç bir kısıtlamanın altında kalmamak için kaçtım. Özgürlüğümden zerre ödün vermeyeceğim ve sanatımın zarar görmesini engelleyeceğim. Bu yüzden yapmayı sevdiğim şeyi yapıyorum. Kimse bizi bunlarla görevlendirmedi, bunlara biz karar verdik. Kimse bir mastaba yapmamızı talep etmedi; bu, sanat eserleri yapmanın durdurulamaz arzusudur.

Konuşması ile özgür tavrını bir kez daha vurgulayan sanatçı, her zaman olduğu gibi gerekli bütçeyi orijinal eserlerinin satışı yoluyla ortaya çıkardı.

İnşası 3 Nisan 2018’de başlayan enstalasyonda, kenetlenme sistemine sahip yüksek yoğunluklu polietilen variller kullanılarak yüzen bir platform oluşturuldu. Variller çelik bir iskelet sistem ile desteklendi. Tüm yapı 600 ton ağırlığında olup, gölün toplam yüzey alanının yüzde birini kaplıyor.

Christo seçtiği renk paleti ile parkın yeşil tonlarına ve gölün maviliğine bir karşıtlık oluşturarak görsel bir etkileşim ortaya koyuyor.

Mastaba 23 Eylül 2018’e kadar halka açık olup, ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın