CHP’li Hamzaçebi’den ‘Sevda Tepesi’ sorusu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'a, "Sevda Tepesi'nin imara açılmasına 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 5. maddesini de gözönüne alarak onay vermeme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir talimatınız olacak mıdır?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 1984’te veliaht prensken 27 milyon dolara satın aldığı Kandilli’deki Sevda Tepesi’nin imara açılmasına ilişkin haberlerin basında yer aldığını ifade eden Hamzaçebi, “Haberlerde eşsiz Boğaz manzarası ile İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan Üsküdar Kandilli’deki Sevda Tepesi’nin sahibi Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 28 Mayıs 2012 tarihinde imar izni için başvurmasının ardından ‘yapılanma hakkı verildiği’ bilgisi yer almaktadır” dedi.

Hamzaçebi, Başbakan’a şu soruları yöneltti: “Söz konusu taşınmaz tapuda kimin adına kayıtlıdır? İmar planı değişikliği teklifine ilişkin işlemlerin, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 15.06.2012 tarih ve 290 numaralı raporunda da görüldüğü üzere hızla yürütülerek imara açılmasının gerekçesi nedir? Söz konusu taşınmazın gerek anılan satış öncesi, gerekse satış sonrasında imara açılmaması yönünde bugüne kadarki hükümetlerin tutumlarının devam ettirilmesini düşünmüyor musunuz? İstanbul’un siluetine vurulan gökdelen darbesinden sonra bakir yeşil alanı, eşsiz manzarası ile İstanbul’un simgelerinden biri olan Sevda Tepesi’nin imara açılmasına 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 5’inci maddesini de gözönüne alarak onay vermeme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir talimatınız olacak mıdır? Tarihi dokusu ve doğal güzelliği ile yüzyıllardır tüm toplumların gözdesi olmuş İstanbul’un önce rant uğruna siluetinin bozulması, şimdi de Sevda Tepesi’nin imara açılması ile endişe verici boyutlara ulaşan tahribatı Boğaz’daki koruların nüfuzlu kişilerin eline geçerek imara açılması ile mi devam edecektir?”

Etiketler

Bir yanıt yazın