CHP’den Elmalı Kent Ormanı’nda Yüzbinlerce Ağaç Kesildi İddiası

Beykoz’da İstanbulluların şehir merkezinde nefes alıp dinlenebilecekleri bir kent ormanı oluşturmak amacıyla yapılan 8 milyon metrekarelik alanda ağaç katliamı olduğunu ileri sürüldü.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Hakkı Sağlam, Beykoz Elmalı Baraj Gölü Su Toplama Havzası içinde İstanbul Büyükşehir Belediye ve Beykoz Belediyesi’nce yapılan ve 2 yıl içinde bitmesi planlanan ‘Kent Ormanı’nda, yüzbinlerce ağaç kesildiği ve yapılaşma olduğu iddiasıyla İBB Meclisi’ne soru önergesi verdi. Sağlam, önergesinde, bölgede Kuzey Marmara Otoyolu TEM Otoyolu Bağlantısı çalışmaları kapsamında yüzlerce metre genişliğinde açılan yol sonucu yüzbinlerce ağaç kesildiği ve yine orman içinde ne yapıldığı anlaşılmayan ancak yerinde ve uydu fotoğraflarında yüzbinlerce ağacın kesilerek yapılaşma için hazırlanan üçüncü bir alanın olduğunu iddia etti.

CHP, Kaç Ağaç Kesildiğini Sordu

Sağlam, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede sorularını şöyle sıraladı:

“Anılan bölge de orman kesimi sonucu yapılmaya başlanan KENT ORMANI ve Kuzey Marmara Otoyolu TEM Otoyolu Bağlantısı ile diğer anlaşılmayan çalışmalar hakkında İBB ve İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hangi tarihte görüş verilmiştir? Verilen her üç görüşün tarih ve sayısı nedir? Her üç görüşün detayları nedir? Bölgenin son yeşil alanı olan ve aynı zamanda su toplama havzasında yer alan orman içinde bu kadar ağaç kesilmesinin gerekçesi nedir? Hukuki dayanağı nedir? Kent Ormanı yapımı izni kim tarafından hangi tarihte verilmiştir? Kent Ormanı nedeniyle ne kadar ağaç kesilmiştir? Kuzey Marmara Otoyolu TEM Otoyolu Bağlantısı yolu nedeniyle ne kadar ağaç kesilmiştir? İBB ve İSKİ Genel Müdürlüğü’nün her 3 konuda yürüttüğü idari, cezai takibat ve diğer hukuki işlem var mıdır? Varsa ayrıntıları nedir? İSKİ Genel Müdürlüğü’nün su toplama havzalarında bulunan orman alanlarında son 3 yıl içinde hangi bölgelerde ağaç kesimi olmuştur? Kesilen ağaç miktarı nedir? Her bir bölüm ve/veya bölge kesimine ait gerekçe nedir? Yapılan herhangi bir adli ve idari işlem var mıdır? Varsa detayları nedir?”

Başbakanlık Talimatıyla

Başbakanlığın talimatıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulanacak “Elmalı Kent Ormanı 7 Bölge-7 Park” Projesi kapsamında, bir orman da Avrupa Yakası’nda Alibeyköy’e kurulacak.

Türkiye’nin 7 bölgesi ve 81 ilinden esinlenerek hazırlanan şehir ormanı Beykoz’un turizm vizyonunu güçlendirirken, ziyaretçilere doğayla iç içe huzur dolu bir ortamda piknik, spor, dinlenme ve birçok aktiviteyi bir arada yapma imkânı amaçlanıyor. Projede, ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanda birbirinden güzel 7 mesire alanı, her bir bölgede restoranlar, kafeler, sergi alanları, mescitler, çeşmeler, spor alanları ve sosyal tesisler yer alıyor.

Kent ormanı Projesinde Neler Var?

Gülistan Mesire Alanı: Kuş Dünyası, Sosyal Tesis, Yöresel Pazar, Kapalı Spor Salonu, Akvaryum (tatlı su balıklarının yer aldığı su altı dünyası sergilenecek), Bisiklet Parkı, Büfe, Değirmen, Kafeterya ve Mescit.

Lalezar Mesire Alanı: Kır Kahvesi, Çocuk Parkları, Çeşmeler, Büfeler, Kır Mescidi, Şölen Alanı ve Lale Bahçesi (Çiçek Bahçesi’nde lalenin her türü tanıtılacak, belirli günlerde “Lale Festivali” düzenlenecek), binicilik alanı, paintball sahası, açık spor alanı (açık alanda her türlü spor aleti yer alacak)

Sümbül Mesire Alanı: Bu alanda açık spor alanı, makul aralıklarla çeşmeler, kır kahvesi, seyir terasları, kır mescidi bulunuyor. Köprüler, iskeleler ve çekek yerleri, balık tutma yerleri, sandal kiralama noktası ile Osmanlı Boğaziçi tarihi sandalları bu bölgede hizmet verecek. Yılın uygun mevsiminde “Sümbül Festivali” düzenlenecek.

Gelincik Mesire Alanı: Kır Kahvesi, açık spor alanı ve çocuk parkları, seyir terasları, Su Üstü Mescidi, Köprü (Kuş Gözlem Kulesi ve Gelincik Bahçesi yapılacak.Piri Reis Su Sporları Merkezi: Bu bölüm yurt içi ve yurt dışı müsabakalara açık bir kano merkezi olarak kurulacak.

Menekşe Mesire Alanı: Büfeler, Açık Spor Alanları ve Çocuk Parkları. Kır Mescidi ve Piknik alanları (göl kenarında piknik yerleri, kır mescidi ve çeşmeler), Yürüyüş Parkuru ve Menekşe Bahçesi (çiçek bahçesinde hercai menekşeler seyredilebilecek ve her yıl Menekşe Festivali düzenlenecek.)

Çiğdem Mesire Alanı: Piknik yerleri, çocuk parkları, kır mescidi, kır kahvesi, çeşmeler, büfeler, açık spor alanları, pergolalar, Cihannüma Seyir Köşkü ve Sarı Çiçek Bahçesi, (bu mesire alanında sarı çiçeklerin her tonu izlenebilecek ve yılda bir kez “Yunus Emre Çiçek Festivali” düzenlenecek.), ayrıca dağcılık spor alanı.

Karanfil Mesire Alanı: Kır Kahvesi, Çocuk Parkları, Açık Spor Alanı, Çeşme, Büfe, Karanfil Bahçesi (yılda bir kere İstanbul Karanfil Şenliği düzenlenecek) Piknik Alanları, Kır Mescidi, Otopark.

Etiketler

Bir yanıt yazın