CHP kentsel dönüşümü yargıya taşıyacak

CHP İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kentsel Dönüşüm Yasasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirterek, ’Yasa, evi olan vatandaşları uzun vadede tekrar borçlandıracak’ dedi.

Bursa’da Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli’ne katılan CHP İstanbul Milletvekili ve Jeojizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, panel öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili muhalefetin ne yapacağı şeklindeki soruya Eyidoğan şöyle yanıt verdi. “Bu yasayı incelediğimizde, çok sert, zorlayıcı ve tepeden inme bir yasa. Anayasaya insan haklarına ve mülkiyet haklarına aykırılıklar içeren bir yasadır. CHP olarak bu yasanın anayasaya aykırı kısımları için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Yasa bu haliyle toplumda yaralar açabilecek. Bu yasa yeniden yazılmalı. Binaların risklerinin tespit işlemini vatandaş karşılayacak. Bizim endişemiz vatandaşın mevcut varlıkları kendisine dönüşmüş halde sunulduğunda, borçlanacağını ve ileriye dönük mağduriyetlerin yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

Kentsel dönüşümün sadece inşaat olmadığını söyleyen Eyidoğan, “Kentsel dönüşüm sosyal kültürel ekonomik estetik ve şehir plancılığı boyutları olan bir olaydır. Kentsel dönüşümü sadece inşaata indirdiyseniz yanılırsınız. Başarılı olamazsınız. TOKİ Doğanbey örneğinde olduğu gibi bir şey çıkar. Kentsel dönüşüm bir çok mesleğin içinde olduğu bir çalışma olmalıdır. Daha sağlıklı daha temiz güvenli, yeşil alanları bulunan yerler oluşturmalıyız” diye konuştu.

‘BURSA ÖNCELİKLİ BİR KENT…’

Bursa’nın deprem tarihi açısından ele alındığında son 2000 yıllık deprem tarihinde tehlike açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bursa Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri. GSMH’da Türkiye 4’ncü sırada ve jelojik olarakta içinden aktif fay geçen bir kent bu nedenle kayıt oranı oldukça yüksek olabilecek bir kentimiz. Bursa deprem risklerinin azaltılması açısından Türkiye’de önceliği olan bir kent. Barındırdığı nüfus, sanayi ve kültürel varlıklar nedeniyle bir an önce depreme karşı önlemlerin alınması gereken bir kent” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın