Chappe Sanat Evi: Fin Mimarisine Modern Yorum

JKMM Architects, Chappe Sanat Evi'nde Finlandiya'nın Tammisaari sahil kasabasındaki ahşap yapılarla uyum sağlaması için lamine siyah ladin kaplama kullandı.

Tarihi ahşap binalarıyla tanınan Tammisaari’nin merkezinde yer alan müze, sergi salonu ve topluluk merkezi olarak kullanılacak. 1.210 metrekarelik bina, Raseborg Müzesi’ne ek olarak, kurucu bağışçısı binaya adını veren Albert de la Chapelle Sanat Vakfı için inşa edildi.

JKMM Architects’in kurucu ortağı Asmo Jaaksi, “Chappe sanatla karşılaşma ve bir buluşma yeridir. Fin mimarisinde, özellikle köy toplulukları için önemli halka açık buluşma yerleri olan evler ve salonlar konusunda uzun bir gelenek vardır. Chappe, bu geleneğin 21. yüzyıldaki devamıdır,” şeklinde açıklıyor.

Tutkallı Lamine Ahşap (Glued Laminated Timber) bir strüktüre sahip yapı, yakındaki ahşap binalara uyum sağlaması için siyah lekeli ladinle kaplanmış.

 

Jaaksi, “Chappe’nin resmi başlangıç noktası, bölgenin çağdaş bir şekilde yorumladığımız geleneksel eğimli çatılı şehir evleri. Chappe, çevredeki eski şehre yeni bir katman ekleyerek sokak manzarasını onarıyor ve onu yeni bir kamu binasıyla canlandırıyor,” dedi.

Çatıdaki pencereler, yeni galerilerdeki ziyaretçilere Tammisaari’nin tarihi merkezinden manzaralar sunuyor.

Zemin katta Chappe Sanat Evi’nin giriş fuayesi ve etkinlikler için kullanılabilecek çok amaçlı salon yer alırken üst katta iki ana galeri yer alıyor. Her iki alan da bir tavan penceresiyle aydınlatılıyor ve açık ahşap çatıya sahip.

Jaaksi, “Tammisaari kentinin eski merkezinde, bizi yapı malzemesi olarak ahşaba yönlendiren çok sayıda ahşap bina var. Ahşapla çalışmanın ekolojik faydaları da, ahşabın kalitesi ve doğal sıcaklığı da önemli faktörlerdi,” diye açıklıyor.

Yine bir çatı penceresiyle aydınlatılan üçüncü bir galeri alanı, bodrumda tuvaletlerin yanına yerleştirilmiş. Bu yeraltı galeri alanı aynı zamanda yeni binayı mevcut müzeye de bağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın