Çevre ve Gelenekle Etkileşim Kurabilen Bir Proje: Tabià S. Stefano Evi

SBSA I Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti Associati'nin tasarladığı yenileme projesi, mevcut yapıyı dağ manzarasına sanip bir aile evine dönüştürüyor.

Tabià adı verilen (bir zamanlar ahır ve ambar olarak kullanılan) bu yapının kurtarılması, yerel tarım geleneğine güçlü bir şekilde bağlı olan bir yapının çağdaş bir şekilde yeniden yaratılması için bir fırsat haline geliyor. Eğimli bir arsaya, yol kenarına ve ona bakan diğer yapılara göre ikinci sırada yer alan Tabià, taş ve betondan oluşan hibrit bir yapıya sahip kısmen yeraltında olan seviye, ana girişin de bulunduğu ahşap sütun ve kirişlerden oluşan bir ara yapı ve dört taraftan da desteklenmiş bir çatı çıkıntısı olmak üzere 3 seviyeye ayrılıyor.

Yapının karakterine saygı gösterilmesi amacıyla tadilatta temiz ve çağdaş bir yaklaşım benimsenmiş. Yöresel gelenek ile çağdaş karakter arasındaki kırılgan dengeyi ve tutarlılığı koruma arzusu doğrultusunda bütüne daha soyut ve tarafsız bir karakter kazandırma eğiliminde olan ayrıntılar yeniden işlenmiş.

Yapının bir kısmı sökülmüş, yeniden yapılandırılmış ve yapı, doğu tarafında genişletilerek arkitektonik ve işlevsel olarak yorumlanmış. Evin tipik dağıtım şeması devralınmış: iç mekan, merdivenin orta kısmı işgal ettiği 3 parçaya bölünmüş. Çevredeki mevcut yapılarla yakın temas halinde olan alt katlarda odalar ve servis alanları yer alırken, yaşam alanı ise Dolomitler’in güzel manzarasının keyfinin çıkarılabileceği çatı katına yerleştirilmiş.

Rahat ve ferah mutfak/oturma odası evin kalbinde yer alıyor. Ev güneyde dağlara, kuzeyde ormana bakan yüksek camlı tavandan tabana pencerelere sahip. Geleneksel unsurların yeniden yorumlanması, yerel geleneğe bağlı yeni bir dil, yeni ve tutarlı bir estetik sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın