Çevre Mühendisleri Odası: Projeler İptal Edilmeli

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Hopa’da yaşanan sel felaketiyle ilgili yaptığı açıklamada Hopa’da yaşananların doğal afet değil, cinayet olduğunu söyledi.

ÇMO İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında, bilimsel verilerin böyle bir felaketin yaşanabileceğini söylemesine rağmen neden önlem alınmadığı soruldu. ÇMO İstanbul Şubesi adına açıklama yapan Kübra Ayçiçek, sahil yolları, HES’ler ve Yeşil Yolla betona teslim edilen doğanın, son sözünü Hopa’da yaşanan felaketle söylediğini ifade etti. Ayçiçek, Hopa başta olmak üzere Doğu Karadeniz kıyılarının etkili yağışlar sonrasında sellerin yaşandığı bölge olduğunu belirterek yaşanan felaketin sorumlularının dere yataklarını ranta ve imara açan yöneticiler olduğunu vurguladı. Ayçiçek sözlerine şöyle devam etti, “Hopa’da dere taşkın alanlarında bulunan yerleşim bölgeleri büyük risk altındadır. Dere yataklarında, taşkın alanlarında yapılaşmaya izin vermek; kıyı kanununu ihlal ettiği gibi, bu ihlalin göz göre göre gelebilecek bir ‘felakete’ yol açması kaçınılmazdır. Doğu Karadeniz’deki şiddetli yağışların oluşturduğu taşkınların nedenlerinden biri de usulsüz ve doğa dengesi gözetilmeden yapılan yollardır. Bilim insanlarının araştırmalarına göre Karadeniz’de 3.5 ile 4.5 milimetre arasında yükselme tespit edilmiştir. Dünyada birçok yerde denizlerdeki bu yükselmeler düşünülerek kıyı kesimlerine kara yolu ve benzeri yapıların yapılmaması kararı alınırken Türkiye’de hâlâ Karadeniz sahil yolu savunuluyor. Şimdi de ‘Yeşil Yol’ ile gündeme gelen Karadeniz’de asfaltlama nedeniyle suyun toprakla ve deniz kenarlarında denizle buluşması engellenmekte Karadeniz adeta bir yapay ‘afet bölgesi’ haline getirilmektedir.”

“DOĞAL DEĞİL YAPAY”

Ayçiçek, Doğu Karadeniz’in böylesine bir felakete uğramış olmasının kader ya da fıtrat olarak değerlendirilmeyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Karadeniz’deki rant projesinden derhal vazgeçilmelidir. Dere yatakları ve kıyılarda imara izin verilmemelidir. Yol projeleri iptal edilmelidir. Ekolojiyi bozacak baraj ve santral yapımları durdurulmalıdır. Doğal değil yapay bir felaket olan Hopa’daki sel olayında yaşanan can ve mal kayıpları için sorumlular hesap vermelidir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın