Çevre Bakanı: Put Yapmışız Çevreyi, Sermayenin Önünü Açacağım, Gidip Yapsınlar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hürriyet gazetesine yaptığı ziyarette çevrenin “put haline” getirildiğini söyleyerek bugüne kadar çevreyi korumak için alınan kararları “taşkınlık” olarak nitelendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Hürriyet gazetesine yaptığı ziyarette doğa ve kent talanının önünü alabildiğine açacağına ilişkin mesajlar verdi. Özhaseki çevrenin “put haline” getirildiğini söyledi, kıyılarda “turizm yatırımı” adı altında yağmanın önünü açacaklarını, “enerji yatırımı” diyerek termik ve nükleer santral projeleri önündeki “ÇED engelini” kaldıracaklarını ilan etti.

Mehmet Özhaseki’nin açıklamaları şöyle;

“Çevreyi put haline getirmişiz”

“ÇED’de (Çevresel Etki Değerlendirme) milletin canına okumuşlar” diye konuşan Özhaseki, “ÇED kuralları deyip zulme dönüştürmüşler. Dünyanın her yerinde çevre korunarak yatırıma izin verilir biz put haline getirmişiz çevreyi. Bu taşkınlık da yatırımları engellemiş. Çevre yatırım dengesi lazım” ifadelerini kullandı.

“Otel elbet deniz kenarına yapılacak, ruhsatlarını vereceğim gidip yapsınlar”

Özhaseki kıyıları “turizm yatırımı” adı altında tamamen ranta açacağını da şu sözlerle ilan etmiş oldu:

“Deniz kenarlarında 100 metre plan yapma yetkisi bize, tabiat varlıklarına ait. Elbette otel deniz kenarına yapılacak. Tatile giden nereyi tercih ediyor, deniz kenarındaki oteli. Ama adamın burnundan getirirseniz kimse yatırım yapmaz. Arkadaşların kayalık yerlere de izin vermedikleri olmuş. Şimdi önünü açacaklarım var, dosyalarına epeyce baktım. İmzalayacağım. Halkın gitmediği, dağların arasından ulaşılabilen yerler var. Gidip yerlerine bakıyorum, helikopterle havadan bakıyorum. Önünün biraz açılması lazım. Ruhsatlarını vereceğim gidip yapsınlar. “

“Yatırımcıyı kapıda süründürmeyeceğiz”

Özhaseki, kömür ve nükleer santraller için ise yatırımcının önünü açacaklarını ÇED sürecinin uzunluğunu kısaltacaklarını ve ÇED’i sermaye önünde bir engel olmaktan çıkacaklarını da şu sözlerle anlattı:

“Bazen de enerji santrali, kömürden nükleer santral deniz kenarına muhtaç. İstediğiniz kadar kızın ama elektrik üretmek zorundasınız. Bin 300 mw santral projeleri var, köylü teyzeleri dizip bağırttırıyorlar. O teyzeler masum ama arkasında başka planlar var. Kömür santrallerinin önü açılmalı, ÇED’de sıkıntıları giderip rahatlatmak lazım. İş adamları ön çok ÇED sürecinin uzunluğundan şikayetçi. Önlem alıyoruz.15 gün içinde yanıt gelmez ise “olumlu” sayılacak. Bunun için yönetmelik ve tüzük değişikliği yeterli. Kapıda süründürmeyeceğiz yatırımcıyı”.

“Belediyeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanacak”

Özhaseki açıklamasında Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin İçişleri Bakanlığından alınıp kendi bakanlıklarına bağlanmasına karar verdiğini belirterek “Mahali İdareler Genel Müdürlüğü bizim bünyemize geçecek. sadece vesayet maddesi, Anayasa’da yer alan belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin madde yerinde kalacak. Diğer yönden bağlanma ise kanun veya KHK ile yapılacak ama OHAL çerçevesinde değil. Böylece belediyelerin denetlenmesi de bize geçiyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın