Çevre Adaleti Atlası Adaletsizlikleri Kayıt Altına Alıyor

Çevre Adaleti Atlası/ EJAtlas internet sitesi, çevresel meseleler etrafında oluşan sosyal çatışmaları, mücadeleleri belgeliyor ve katalogluyor.

Projeyi açıklayan metinde, online atlas projesi şöyle anlatılıyor:

“Dünya çapında birçok topluluk toprağını, havasını, suyunu, ormanını ve geçim kaynaklarını; madencilik, baraj yapımı, ağaç dikimi, çöp yakma tesisleri gibi zararlı projelerden korumaya çabalıyor. Çıkarma, işleme ve imha etme döngüsü üzerinden ilerleyen ekonomiyi ateşlemek için kaynaklara ihtiyaç duyulurken, her aşamada ortaya çıkan çevresel etkiler en çok marjinalize edilmişler gruplar üzerinde kendini gösteriyor. Bu somut etkiler çoğunlukla şehirlilerin ve son ürünlerin kullanıcılarının gözlerinden uzakta vuku buluyor.

EJ Atlas, tüm dünyada çevre adaleti için mücadele veren insan topluluklarının hikayelerini topluyor. Proje; hareketliliğin olduğu noktaları daha görünür hale getirmeyi, taleplerin ve tanıklıkların altını çizmeyi, özel firmalarla devlet kurumlarının aksiyonlarından kaynaklanan adaletsizliklerden sorumlu tutulabilecekleri deliller ortaya koymayı hedefliyor.

Proje ICTA-UAB’de Leah Temper ve Joan Martinez Alier tarafından yönetiliyor, Universitat Autonoma de Barcelona’daki Institute of Environmental Science and Technology (ICTA)’den Daniela Del Bene tarafından koordine ediliyor.”

Sitenin içeriği dünyanın dört bir yanından akademisyenlerin ve bağımsız araştırmacıların katkılarıyla oluşturuluyor. EJATLAS, kullanıcıların veri girişine açık. Atlas’a eklenen çevresel çatışmalara dair veriler sınıflandırılarak (nükleer, atık yönetimi, fosil yakıtlar ve iklim adaleti, su yönetimi vb.) haritaya işleniyor. Her renk farklı türde bir çevresel çatışmaya işaret ediyor. İşlenen vakalar; ilgili taraflar listesi (devlet kurumları, özel kurumlar) ve olası etkileriyle (çevresel, sosyo-ekonomik, sağlık, vs) beraber, oldukça detaylı bir şekilde kayıt altına alınıyor. Her bir giriş için verinin güncellendiği son tarih ve veri girişini kimin yaptığı da belirtiliyor. 

EJATLAS’a buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın