Cephesi Traverten Taşıyla Kaplı İran Evi

Tahran merkezli CAAT Studio, İran'ın Mahallat kentinde yaşayan bir taş uzmanı için cephesi traverten ile kaplı bir ev tasarladı.

Yapıda kullanılan taşlar, cephe boyunca hareket eden bir dizi dalga oluşturuyor.

Ev, etrafını çevreleyen dağ manzarası ve iki önemli taş ocağı olan Hacıabad ve Abassabad ile birlikte traverten bakımından zengin bir bölgede konumlanıyor.

Bina, taş uzmanı müşterinin hem yaptığı işe işaret ederken hem de travertenleri seçebilmesi ve ucuza elde edebilme ayrıcalığı, malzemeyi proje için ekonomik bir seçim haline getiriyor.

Mimarlar, proje sürecini şu sözlerle açıklıyor:

Mahallat halkının çoğunluğu, taş kesme ve işleme işiyle uğraşıyor. Müşterimiz de bir taş uzmanı ve bağımsız bir taş satıcısıydı. Taşı düşük fiyata seçmek onun uzmanlık alanı ve bu açıkça proje sürecine de yansıyor.

Proje, 2014 yılında satın alınan mevcut bir bina ile başlıyor ve yapı ile döşeme plakaları, CAAT Studio’nun projeye katıldığı sırada yerinde kalıyor.

Ofis, evin önünden, bakır madeni ve çevresindeki dağlarla birlikte, evin arkasından güneydeki dağlara bakan manzaralardan yararlanan bir dizi alan yaratmak istiyor.

Bu manzaralar, daha sonra eve “çeşitli hareket” getirecek şekilde tasarlanan dalgalı duvarlar ile birbirine bağlanan pencerelerin konumlarını belirliyor ve duvarlar, sürekli bir parça olarak görünen tavan ile harmanlanıyor.

Ağırlığı azaltmak için, her basamaklı taş tuğla, “L” şeklinde kesiliyor, bu işlem sonucunda ortaya çıkan atık daha sonra duvarın düz bölümlerinde kullanılıyor.

Binanın üst katındaki cephede dalgalı taşlar kullanılırken, girişin ve garajın bulunduğu zemin kat cephesinde dikey taşlar tercih ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın