Cephemde Gül Oya

Marsilya'nın sıcak kıyıları yeni bir müzeyle buluşmaya hazırlanıyor: Rudy Ricciotti tasarımı European and Mediterranean Civilisations (MuCEM).

Rudy Ricciotti tarafından tasarlanan, Marsilya 2013 Kültür Başkenti çerçevesinde tasarlanan Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi [European and Mediterranean Civilisations (MuCEM)] önümüzdeki günlerde kapılarını açacak.

Müze, filigran desenli geçirgen kabuğu ve masif hacmiyle oldukça dikkat çekiyor. Yapının en göz alıcı noktalarından dantel gibi örülen cephe ise altında adeta saklanmış sergi alanlarının bulunduğu cam külteye, bir tül gibi gölge düşürerek gün ışığını dengeliyor.

Yapının çatısından uzanan köprüyü takip ederseniz hemen bakış açınızı genişletiyorsunuz ve köprünün diğer ayağının 17.yüzyıldan kalma 4.Saint Jean Kalesi’nde olduğunu görüyorsunuz. Müzenin sergilerinin devamı da burada yer alıyor. Dolayısıyla müzenin sergi olarak bütününe köprü ile erişiyorken, tarihi mekanı deneyimlerken de mekansal ölçek kavramı büyümüş oluyor.

Rudy Ricciotti proje için “Denize açık, Akdeniz’de iki yakayı birleştiren bir ufuk, yol gösterebilecek bir yıldız gibi,” diyor. Proje, tarihi alanlarda mimarlık ve koruma konuları için güzel bir tartışma zemini oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın