“Cem Mekanının Yeteri Kadar Tasarlanmamasının Nedeni, Tasarlamak Bize Düşmez Fikri Mi?”

Beylikdüzü Belediyesi Cemevi, Kültür Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni ve Kolokyumu 21 Ekim Çarşamba günü Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasıyla başlayan Ödül Töreni’ne ödül alan 11 ekipten 8’i katıldı. İmamoğlu, konuşmasında yarışma sürecini bir kitaba dönüştürmeyi planladıklarından bahsetti. Jüri başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yanar, asli jüri üyelerinden Ömer Selçuk Baz, Tülin Hadi, Semra Uygur, Selim Velioğlu, ,danışman jüri üyelerinden Mahir Polat, Ulaş Özdemir, Ömer Yılmaz’ın katıldığı kolokyum, Doç.Dr. Hasan Şener yönetiminde başladı.

Jüri Başkanı Hüseyin Yanar 1. ve 2. ödül alan projeler arasında jüri heyetinin kaldığı ikilemlerden bahsetti. Ardından Tülin Hadi, projelerde cem mekanlarının yeteri kadar tasarlanmaması üzerine, “Mimarların kendilerine tasarlamaya hak görmedikleri bir konu mu?”, “Nedeni tasarlamak bize düşmez fikri mi?” sorularını yöneltti.

Yarışmanın soru ve cevaplarında imar şartlarına uyulması gerektiğini belirten jürinin, bu şartlara uymayan projelere ödül vermesi eleştirildi ve ödül grubu projelerinin ihtiyaç programına yeteri kadar dikkat etmediği vurgulandı. Ömer Selçuk Baz “İhtiyaç programını esnek bırakmak biliçli bir tercihti” diyerek, büyük hayatlar yapılmadığı sürece fikrin daha önemli olduğunu söyledi.

Projelerde plan işleyişi, engelli ulaşımı gibi sorunların eleştirilmesinin üzerine Semra Uygur, “Ana fikrin doğruluğunu tespit etmek için yarışma açılır” diyerek, proje üzerinde revizyonların olacağını belirtti.

Cemevi tipolojisi geliştirme fikri üzerine yapılan tartışmalara cevaben Ulaş Özdemir, “Bu prototip hiçbir zaman çıkmayacak, bunu aramak da doğru değil” derken, Ömer Selçuk Baz projenin yeri, çevresinin ihtiyaçları, alanın özellikleriyle tasarlanmasının tipolijiden çok daha değerli olduğunu, Alevilikle de örtüşenin bu olduğunu söyledi.

Kolokyumun sonunda söz alan 1. ödül müelliflerinden Mehmet Metin Polat, “Yarışma sonuncunda mimari açıdan olmasa da işletme ve üretim açısından belki bir model çıkabilir” dedi.

Kolokyumun tamamını aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın