Çekya’da Güneşe Açılan Bir Ev

Çek mimarlık ofisi Stempel & Tesa, Çekya’nın Malé Kyšice kasabasında Křivoklát ormanının kenarında, pasif bir ahşap ev tasarladı.

Çoğunlukla hafta sonu tatili için kullanılan kulübelerin bulunduğu bir yerleşim bölgesinde inşa edilen etkileyici “Güneşe Açılan Ev” isimli proje, “çeyrek daire” halinde şekillenmiş ve duvarları çıplak beton bloklardan inşa edilmiş. Projenin tanımlayıcı özelliği, yeşillikler içerisindeki göz alıcı bir bahçeye açılan yuvarlak cam cephe ve buna uyumlu ahşap çerçeveler olmuş.

Tasarım ekibi evin cephesini antrasit çerçevelere yerleştirilmiş üç camlı pencerelerden oluşan şekilde tamamen camdan tasarlamış. Tavan kirişleri, zemin seviyesindeki terasta yer alan balkonu oluşturmak için cephenin ötesine doğru uzatılmış. Mimarlar, beton ve ahşap yapı elemanları arasındaki kontrastı iç mekanlarda da yoğun bir şekilde kullanmış. Zemin katta oturma odası, mutfak ve yemek odası yer alırken üst kattaki dört yatak odasına açık bir merdivenle ulaşılması planlanmış. Banyolar, servis odaları ve depolama alanları beton duvarlar boyunca sıralanmış.

Güneşe doğru bir yelpaze gibi açılır şekilde tasarlanan ev, derin çatı çıkıntısı sayesinde aşırı ısıdan korunmuş. Bina, faydacı formu ve pasif gölgelemesinin yanı sıra, üç camlı pencerelere yerleştirilmiş gölgelendiriciler ile yaz günlerinde de ısı kontrolü sağlanmış. Kışın iç mekanların sıcak olmasını sağlayan güneşten toplanan ısı, evin tam ortasındaki ısı eşanjörlü bir soba ile desteklenmiş.

Ev, yenilenebilir bir malzeme olan ahşaptan inşa edilmiş. İç ve dış mekanlara son bir dokunuş katan çelik bağlantılar ve bağlantı çubukları da dahil olmak üzere binanın konstrüksiyonu da pasif ev kuralları içerisinde hayata geçirilmiş. Gömme mobilyalar kirişlerin arasına yerleştirilmiş ve odalar gemi kamarasını andıracak şekilde tasarlanmış.

Sürdürülebilir bir yaklaşımın diğer önemli unsurları olan dayanıklılık ve kullanım ömrünü de yansıtmak için binanın rüzgar alan cepheleri beton bloklardan oluşan duvarlarla korunmuş. Yalıtılmış sandviç panellerle kaplanmış duvar, binanın stabilitesini desteklerken aynı zamanda doğal sıcaklık birikimine de yardımcı olacak şekilde planlanmış. Tüm teknik odalar ve banyolar, binanın güney ve kuzey tarafları arasında bir denge bölgesi oluşturmak için bu sağlam duvarlar boyunca konumlandırılmış.

Evin yağmur suyunun kullanımını optimize eden arıtma tesisi sayesinde kurak dönemlerde bile bahçeyi sulamak için yeterli su sağlanmış. Yağmur suyunun bahçede tutulması, binanın yakın çevresindeki mikro iklimi de hoş bir şekilde etkilemiş.

Etiketler

Bir cevap yazın