Çek Ormanı’nda Eski ve Yeninin Bir Karışımı: Glass Cabin

Çek Ormanı’nda Eski ve Yeninin Bir Karışımı: Glass Cabin

Mjölk architekti, 130 yıllık bir kır evini eski cazibesini kaybetmeden modern bir cam yapı olan Glass Cabin'e dönüştürdü. Binanın arka kısmına cam bir kütle ekleyerek alt katın yaşam alanını genişletti. Klasik iç mekan ile yeni uzantı arasındaki kontrast ve uyum, binanın bir sonraki adımına işaret ediyor.

Mjölk architekti tarafından tasarlanan Glass Cabin, Çek Cumhuriyeti’nin Jizera Dağları’nın merkezinde, küçük Polubný kasabasının hemen dışında bulunan cesur bir yenileme projesi. Jan Mach ve Jan Vondrák tarafından kurulan ofis, mevcut malzeme ve teknikleri cam zeminler, pirinç kaplı tavanlar ve geniş çerçevesiz pencereler gibi radikal yeni fikirlerle birleştirerek 130 yıllık bir kulübeyi yeniden yapılandırdı.

Mimarlık ofisi, kulübenin 19. yüzyıldan kalma orijinal ahşap ve granit yapısını ve sazdan çatısını korudu ve tabandan tavana cam duvarlar ve düz bir çatı ile bir uzantı kurarak tezat oluşturdu. Bu tezatlık duygusu, tasarımcıların geleneksel malzemeler ve mobilyaların yanı sıra modern ve eğlenceli yüzeyler kullanmayı amaçladığı iç mekanda da devam ediyor.

Ek yapının parlak bronz levhalarla kaplanmış bir tavana sahip yaşam alanı yapıdaki en çarpıcı eklemelerden biri. Zemin katın yeniden yapılandırılmış düzeni, fırın ve ocak içeren parlak beyaz fayanslarla kaplı büyük bir hacmin etrafında dönüyor. Bu, şık armatürleri ve beton çevresi ile karakterize edilen mutfağı, koyu renkli ahşap duvarları, zemini, tavanı ve mobilyaları olan yemek alanı ile birleştiriyor.

Küre şeklinde bir tavan penceresi, çağdaş bir çelik merdivenle donatılmış evin kalbindeki koridoru ve iniş alanını aydınlatıyor. Restorasyon sürecinde bazı iç duvar ve zeminlerin kurtarılamadığı yerlerde, kontrplak panellerin yanı sıra hem kirişlerin arasına hem de zemine cam paneller eklenerek yapı yeniden inşa edilmiş. Evin yapısal tarihi, sıcak kırmızı boyalı duvarları ve biri çocuk oyun odası olarak kullanılan açık kirişleri paylaşan dört yatak odasında kolayca görülebiliyor. Çocuk yatak odasında, hava durumuna bağlı olarak esneklik sağlayan bir oyun odası da bulunuyor. Cam duvarlar, kulübenin cephesinin orijinal ön ve yan taraflarındaki küçük pencerelerden gün ışığının birinci kata ulaşmasını sağlıyor.

Stüdyo ayrıca, içerideki mutfak ve oturma odasına benzer şekilde, toprağa gömülü gibi görünen kabinin zeminine “neredeyse görünmez” bir sauna eklemiş.

 “Geleceği göz önünde bulundurarak evi yeniledik, ancak aynı zamanda geçmişinin tüm harika, vahşi ve hantal yönlerinden vazgeçmek istemedik.”

Etiketler

Bir cevap yazın