Çek Cumhuriyeti’nde Bir Tekstil Fabrikasının Sanat Galerisine Dönüşümü

Çek mimarlık ofisi CHYBIK + KRISTOF ülkenin Ústí nad Orlici şehrinde bulunan kamusal alanı dönüştürüp yeniden etkinleştirerek yeni bir kültürel nokta haline getirilmesi için açılan yarışmayı kazandı. Eski tekstil fabrikası, halka açık çok işlevli bir kültür merkezine dönüştürülecek.Dönüşümü tamamlanan bina, şehrin ana meydanının yakınında bulunan mevcut kültürel altyapıya katkıda bulunacak.

Pearl tekstil fabrikası 2009 yılında, bazı özellikleri ve Mimar Pavel Janak tarafından tasarlanan ana üretim binası, bloğun bir ofis uzantısı ve 19. yüzyıldan kalma bir makine binası gibi bölümleri hala sağlam haldeyken kapatılmış. Bu endüstriyel miras niteliğindeki bina, şimdi halka hizmet eden ve topluma önemli ölçüde katkıda bulunan modern bir sanat galerisi haline getirilecek. Bu dönüşüm sonrasında pek çok Avrupalı ziyaretçiyi çekmeyi amaçlayan idari yönetim, Ústí nad Orlici şehrinin bölgenin yeni kültür merkezi haline gelmesini planlıyor.

Mimarlık ofisi CHYBIK + KRISTOF, bu inşa edilmiş endüstriyel miras kategorisindeki eski yapıya önem vermiş ve sembolik değeri göz önünde bulundurularak eski fabrikanın bacasını koruyarak bölgenin endüstriyel geçmişinin günümüzdeki bir hatırlatıcısı olarak kullanmış. Çevredeki alanı harekete geçirmek için mülke iki yeni ortak alan eklenmiş. Avlu ve ön köşedeki Piazzetta ile ziyaretçi akışının teşvik edilmesi, bir kafe alanı ile de ana cadde ve şehrin sakin merkezi arasında canlı bir bağlantı noktası oluşturulması amaçlanmış.

Binada, ortak alanlar arasında kesintisiz hareket sağlamak için dikkatlice yerleştirilmiş yeni geçitler oluşturulmuş. Bu şekilde, gün boyunca halka açık ve erişilebilir olan çok işlevli bir kompleks oluşturulmuş.

Düzensiz pürüzleri ile korunan ve restore edilen daha önce açıkta kalan yüzeylerin aksine, yeni uzamsal öğeler cilalı, metalik bir katmanla kaplanmış. Ayrıca mekanın endüstriyel karakterini vurgulamak için kiremit, korkuluk gibi yapı elemanları muhafaza edilmiş ve cilalanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın