Çatısında Oyun Alanı Bulunan Okul Yapısı

ARX Portugal tarafından tasarlanan Lizbon'daki Redbridge Okulu, birinin çatısında oyun alanı olan, metal kaplı iki ahşap binadan oluşuyor.

Yeni okul yapıları, merkezinde konak olan bir parselin iki ucunda konumlanıyor.

Ofis projeyi anlatıyor:

“Yapı alanı oldukça küçük ve tuhaftı: Arsanın merkezindeki mevcut bir konağı çevreleyen iki dar alanla birbirine bağlanan bir bloğun iki zıt cephesi. Bu kısıtlamalar, ortak bir strüktürel sistem ve yapı malzemeleriyle birleştirilmiş iki zıt bina tipolojisinin kavramsal bir yolunun temelini oluşturuyor.”

Kuzeydeki daha büyük bina, zemin kat seviyesinde bir kantin ve üst katlardaki sınıflarla okulun ana yapısını oluşturuyor. En üst kattaki büyük, çok fonksiyonlu alan, etkinlik, spor ve kapalı oyun alanı olarak hizmet veriyor.

İçeride kent manzarası sunan büyük pencereler ve temiz hava dolaşımı sağlayan çatı penceresi biçiminde havalandırma delikleri bulunuyor.

Her kattaki dersliklerde bulunan pencerelerle birlikte kuzey cephesi doğrudan sokağa bakıyor, kahverengi metal kaplı üst katlar, sokağın köşesine doğru bükülen taş döşeme bir tabana oturuyor.

Güneye doğru bina, okul ve konak arasında bulunan ince, ekili bir alana bakıyor. Binanın doğu ucundaki ince kesik düzensizce şekillenmiş bir ışık kuyusu ve dahili koridorlarla hizalanmış bir giriş alanı yaratıyor.

Adanın güney ucunda bulunan küçük yapı ana okulu sınıfları ve küçük bir öğretmen odası içeriyor. Çevresindeki ağaçlara uyum sağlamak için içeri doğru kıvrılan ağ şeklindeki planı yapının en belirgin özelliğini oluşturuyor.

Yapının alt kısmında camla çevrelenen sınıflar, bahçe şeklinde düzenlenmiş yeşil bir alana açılıyor.

Üst taraf, ana binadaki gibi kahverengi metalle kaplanmış.

Çatıdaki ahşap zemin kaplaması ek bir oyun alanı yaratıyor. Çatı pencereleri de aşağıdaki alanları aydınlatıyor.

Her iki bina da, iç kısımda açıkta bırakılan kolonlar ve çatı kirişleriyle benzer özelliklere sahip.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın