Çatısında 850 Metre Uzunluğunda Gezinti Yolu Bulunan Bir Kruvaziyer Terminali

Estonya'nın başkenti Tallin’de yerel stüdyolar Salto Architects ve Studio Tallinn tarafından tasarlanan yeni bir yolcu terminali binasının çatısında kademeli oturma ve çocuk oyun alanı bulunuyor.

Kamusal alan olarak kullanılacak şekilde tasarlanan Tallin Kruvaziyer Terminali’nin, çatısında 850 metre uzunluğunda bir gezinti yolu tasarlanmış.

Salto Architects ve Stuudio Tallinn işbirliğinde tasarlanan projede amaç, sadece kruvaziyer sezonunda değil, yıl boyunca aktif olabilecek bir alan yaratmak olmuş.

Çatı yüzeyine entegre edilmiş büyük basamak grupları, insanların oturup deniz manzarasının keyfini çıkarabilecekleri alanlar yaratmak üzere planlanmış. Ayrıca projenin potansiyel olarak etkinliklere veya performanslara ev sahipliği yapması düşünülmüş.

Kruvaziyer terminali mevsimsel olarak kullanılacak, ancak binanın verimliliğini artırmak için yıl boyunca kullanım olasılığını içerecek şekilde tasarlanmış.

Yılın sekiz ayı yolcu bekleme alanları sergi, fuar veya konsere ev sahipliği yapacak şekilde hayata geçirilmiş.

Asfaltlı gezinti yolu bitkilerle kaplıyken, mavi kauçuklu bölüm oyun ve egzersiz için alan olarak planlanmış. Ana oturma basamaklarının altındaki boşluğa ise bir restoran yerleştirilmiş.

Kruvaziyer terminali, Tallin’in eski şehir limanın kuzeybatısında yer alıyor. Betondan inşa edilen cephede cam ve ahşap kaplama karışımı da kullanılmış.

Yapının ön tarafında geniş bir bekleme salonu, arka tarafında sıralanmış tuvaletler ve özel ofisler gibi yardımcı alanlar oluşturulmuş.

Bekleme salonu, sürgülü duvarlar ve seyyar pasaport kontrol kabinleri ile sınır kontrol gereksinimlerine göre iki farklı alana bölünebiliyor. Geniş bir merdiven, iç mekanı çatı seviyesine bağlayan bir asma kata çıkılıyor.

Yapının çatı manzarası, binanın hacminin ötesinde, yarımadanın sonuna kadar uzanıyor. Altındaki boşluk, kruvaziyer yolcuları için korunaklı bir bekleme alanı sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın