Çatı Bahçeleri

Dr. Mert Ekşi'nin kaleme aldığı "Çatı Bahçeleri" kitabı yeşil çatı sistemlerinin tasarım ve uygulaması için yönergeler sağlayan araştırma ve teknik bilgilerin derlemesinden oluşuyor. Kitap, Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım metni:

Çatı bahçelerinin yeterince yaygın olmamasının ana nedeni, esasında çatı bahçeleri hakkında çok az bilgimizin olmasındandır. Nüfusun büyük oranda kentlerde yaşamaya başladığı ülkemizde, çatılar bahçe kurmak için oldukça ideal mekânlar.

Mimarlar ve mühendisler gibi yapıyla ilgili meslek uzmanlarının yanı sıra peyzaj mimarları, hortikültür uzmanları, biyologlar ve şehir plancıları, politika yapıcılar, yerel ya da merkezî hükûmet yetkilileri ve meraklıları için çatı bahçeleri önemli bir vizyon ve farkındalık sunuyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki yeşil alan eksikliğinden dolayı kent tarımı büyük talep görüyor. Ancak her yıl iyiden iyiye artan arsa fiyatları, ne yazık ki yeşil alanların daralmasına neden oluyor. İşte çatı bahçeleri tam da bu noktada büyük fırsat.

Bu kitabı benzersiz kılan, özellikle Türkiye için yazılmış olması. Ülkemizin kendine özgü bir iklimi ve değişken yetiştirme koşulları bulunuyor. Dr. Mert Ekşi Türkiye’de çok sayıda yeşil çatı araştırması gerçekleştirmiştir. Bu nedenle, bu kitap bir kaynak olarak paha biçilemez. Bilgiler Türkiye’ye özgü olsa da, benzer bir iklime sahip dünyanın diğer bölgelerine de bu bilgilerin uyarlanması mümkün.

Çatı bahçeleri ile ilgili pek çok soru kafaları karıştırmakta. Mevcut su yalıtım örtüsü kullanılabilir mi? Hangi bitki türleri başarılı olur? Ne tür bir yetiştirme ortamı kullanılır ve hangi derinlikte olmalıdır? Ne kadar bakım gerektirir?

Çatı yüzeylerinde büyüyen bitkiler için çevre koşulları genellikle daha sert; yüksek hava sıcaklıkları, kurutucu rüzgârlar ve kök bölgesinde oluşan aşırı sıcaklık dalgalanmaları, sığ yetiştirme ortamları sonucu ortaya çıkan düşük nem içeriği. Bu durum, peyzaj alanlarının yer seviyesinden çatı üzerine aktarılması açısından bir takım çekinceleri beraberinde getiriyor. İşte bu noktada, Çatı Bahçeleri büyük hizmet sağlayacak. Bu çalışma, yeşil çatı sistemlerinin tasarım ve uygulaması için yönergeler sağlayan araştırma ve teknik bilgilerin derlemesi. Dr. Ekşi; yeşil çatıların tarihi, tanımları, tipleri, yeşil çatılara uygun bitki türleri, onların yetiştirme ortamları ve sağlayabilecekleri faydalar gibi yeşil çatılarla ilgili kapsamlı konuları ele alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın