Casa Gilardi’de Yaşamak

Meksikalı efsane mimar Luis Barragán son evini, 20'li yaşlarında iki genç için inşa etmişti. Evden çekilen yeni kısa video, ev sahibi Martin Luque'un yapıya ve mimara dair anılarıyla harmanlanan görsel bir öykü.

Nowness için çekilen kısa video, Meksikalı efsane mimar Luis Barragán’ın tasarımdan başlayıp inşanın sonuna kadar sürecin içinde olduğu son evden; o zamanlar 20’li yaşlarında olan reklam ajansı sahibi iki ortak, Pancho Gilardi ve Martin Luque için tasarladığı Casa Gilardi’den bakışlar sunuyor.

Bekar evi olarak inşa edilen, sonrasında aile evine dönüşerek Martin Luque ve ailesini barındıran yapı Barragán’ın inşa ettiği şekliyle -hatta mimarın eve getirdiği tüm heykelcikler ve dekoratif toprak testilerle beraber- korunuyor.

Yapının inşası 1976 yılında tamamlanmış. Pancho Gilardi ve Martin Luque, Barragán’dan evi inşa etmesini istediklerinde, mimarın ilk cevabı “Ben çoktan emekli oldum.” olmuş. Luque’un anlattığına göre Barragán arazideki jacaranda ağacını çok sevmiş ve ağacın etrafına inşa etme fikri evi tasarlamayı kabul etmesine neden olmuş.

O zamanlar 20’lerinde olan ikili için studio ve bekar evi olmak üzere inşa edilen yapı, uzun süre canlı bir sosyal hayatın merkezi olmuş. Pancho Gilardi’nin vefatından sonra Casa Gilardi ismini alan yapı, Martin Luque’un eşiyle yaşadığı ve çocuklarını büyüttüğü ev halini almış.

Bir hayat daha yaşasa yine bu evde yaşamak isteyeceğini söyleyen Martin Luque’un videonun sonundaki cümlesi, yapıya ve yapının getirdiği hatıralara olan sevgi ve saygısının içten bir ifadesi:

Bu ev her zaman aynı kalacak, Pancho’nun ve mimarı Luis Barragan’ın bıraktığı gibi…

Etiketler

Bir yanıt yazın