Casa Barreiro: Tarih ile Çağdaş Tasarımın Buluşması

Casa Barreiro: Tarih ile Çağdaş Tasarımın Buluşması

Manuel Aires Mateus'un tasarladığı dikkat çekici ev, hareketli şehir manzarasının ortasında büyüleyici, beyaz bir vaha gibi duruyor.

Casa Barreiro, Portekiz Setúbal’da nehrin yanında yer alıyor. Ev, iki eski depoya yeni bir soluk getirerek onları tek bir alan oluşturacak şekilde birleştiriyor. Ev, kendini çevreleyen duvarlar tarafından yaratılmış, iç ve dış mekanların kusursuz bir entegrasyonunu sergiliyor.

Dışarıdan bakıldığında geçmişin kalıntıları özenle korunarak yapının harabe görünümünü korumasına olanak sağlanıyor. İçeri adım attığınızda ise tamamen farklı aydınlık ve huzur dolu beyaz bir alan sizi bekliyor.

Özenle tasarlanmış iki yandaki bahçeler, tarihi kabuk ile içeride inşa edilen konut arasındaki geçişi kontrol ediyor. İç ve dış alanlar arasındaki bağlantıyı daha da güçlendiriyor.

Mimari odak noktası, katlanarak havuzu oluşturan çatı sanki suyun ağırlığından bükülmüş gibi görünüyor.

Çatıdaki havuzun negatif alanı tarafından şekillendirilen tavanın altındaki alanı zarif bir şekilde kaplayan arketipsel bir hacim. Ev, havuz hacmi ve mevcut duvarlar arasındaki bu etkileşim, konutun benzersiz karakterini tanımlıyor.

Çatıdaki havuzun içbükey tankı oturma odasının tavanını oluşturuyor. Bu dalgalanmanın mevcut duvarla diyaloğu, aktardığı yapısal çöküş görüntüsü, bir mekansal gerilim ortaya koyuyor. Aynı doğrultuda, döşeme kalıbı da tersane yapılarını hatırlatan ahşap nervürler ve levhalardan oluşuyor ve betona farklı bir doku kazandırıyor.


İki kat yükseklikteki iç mekanda, sakinlere konut boyunca zarif bir şekilde rehberlik eden iki blok merdivenin bulunduğu merkezi bir dolaşım alanı dikkat çekiyor. Diğer odalar merkezi alanın her iki yanında düzenlenmiş.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın