Carlo Ratti Milano’da Bir Enerji Parkı Tasarladı

CRA ve Italo Rota tarafından tasarlanan “Feeling the Energy”, Milano Botanik Bahçesini bir enerji parkına dönüştüren ve çeşitli enerji üretim ve tüketim biçimlerini keşfeden bir proje. Proje, antimikrobiyal özelliklere sahip 500 metreden fazla dijital olarak bükülmüş bakır boru içeriyor. Plenitude (Eni) için geliştirilen proje, 13 Haziran 2022'ye kadar Milano Tasarım Haftası'nda görülebilecek.

Milano Tasarım Haftası 2022’de, uluslararası tasarım ve inovasyon ofisi CRA-Carlo Ratti Associati ve mimar Italo Rota, şehrin Botanik Bahçesini bir enerji parkına dönüştürdü. “Feeling the Energy”, insanların farklı sürdürülebilir enerji üretim ve tüketim biçimlerini keşfedebilecekleri duyusal bir yol oluşturmak için 500 metrelik dijital olarak bükülmüş bakır borudan yararlanıyor. Proje, Design Week’in INTERNI Re.Generation sergisinin bir parçası olarak Plenitude için geliştirildi. Bakır, bu malzemenin dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan KME tarafından sağlanıyor. “Feeling the Energy” 13 Haziran 2022’ye kadar halka açık olacak.

Enstalasyon, insanları Milano’nun tarihi Botanik Bahçesi’ni altı ana aşamadan oluşan bir sırayla dolaşmaya davet ediyor: Energy Carousel, Garden Orchestra, The Leading Logo, Powering Vibrations, Panjurlar in the Sun, Solar Garden. Bunlar güneşten, rüzgardan ve insan hareketlerinden nasıl enerji üretilebileceğini doğrudan deneyimlemeyi mümkün kılıyor. Her adım, tamamı bakırdan yapılmış farklı bir nesne özelliğine sahip. Enstalasyon, gün boyunca enerji toplayıp depoluyor, akşamları Botanik Bahçesini aydınlatmak için bu enerjiyi kullanıyor. Ayrıca, bahçe yollarını soğuturken aynı zamanda bitki örtüsünü besleyen su buharlaştırıcılarına da güç sağlıyor.

Ziyaretçiler Botanik Bahçesi’ne girer ve hareket halindeki enerjiyi deneyimleyebilecekleri görkemli bir atlıkarınca keşfederler. Daha sonra, Milano Senfoni Orkestrası, Ensemble Strumentale la Barocca tarafından icra edilen İtalyan barok besteci Antonio Vivaldi’nin ünlü Four Seasons senfonisinden sekanslar çalan bir dizi portalın altından geçebilirler. Sergi yolu, insanların çalmaya davet edildiği dev bir vibrafon da içeriyor. Ayrıca, organik fotovoltaik panellerle dolu renkli diyaframlara sahip bir tünel, içinden geçenler tarafından açılıp kapatılabilirken, bir kanopi, insanların varlığını algılayabilen ve serin bir sisi harekete geçirebilen sensörlere sahip.

CRA’nın kurucu ortağı ve MIT Senseable City Lab’in direktörü Carlo Ratti, enstalasyonun bitki organizmalarının işleyişinden ilham aldığını söylüyor: “Bir ormandaki ağaçlar farklı kaynaklardan enerji çeker ve daha sonra ihtiyaç duydukları yerde bu enerjiyi kullanırlar, belirli bir dalda veya bir yaprağın ucunda. “Feeling the Energy”nin uzun bakır borusu, tüm boru boyunca enerjiyi emer ve ardından bunu enstalasyon yolunun belirli noktalarında kullanır.”

“Oyun oynamak her insan için temel bir aktivitedir. Bu enstalasyon, oyun ve enerji dünyası arasında yeni bağlantılar öneriyor. Bize her enerji tükettiğimizde – atlıkarıncada veya salıncakta veya hatta ses dalgaları üretirken – bu enerjinin bir kısmını geri kazanabileceğimizi gösteriyor. Ek olarak, tasarım verimlilik temasına yakından işaret ediyor. Fotovoltaik panelleri yönlendirmek gibi basit bir hareket, kaynakları tasarruf etme ve optimize etme konusunda pratik olarak düşünmemizi sağlar.” Italo Rota

Plenitude projesi, ayrı noktaların bir mikro şebekede birbirine bağlandığı kendi kendine yeterli bir enerji altyapısının nasıl göründüğünü gösteriyor. Tasarım, kentsel, ulusal ve hatta kıtalararası enerji ağlarında olanları küçük ölçekte yeniden üretiyor: karmaşık dağıtım kanalları, uzun bir yolculuk boyunca her bir düğümü birbirine bağlayabilir ve besleyebilir. Ayrıca bakır boru, deneyime katılan ziyaretçiler arasında güvenli temaslar sağlamak için özellikle faydalı olan antimikrobiyal özelliklere sahip. Aynı malzeme, etkinliğin sonunda dairesel tasarım ilkelerine uygun olarak yeniden kullanılabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın