Carlo Ratti Harabe Halindeki Tarihi Bir Yapıyı Dijital Teknoloji Yardımıyla Yeniden Canlandırıyor

Carlo Ratti Associati (CRA), Kuzey İtalya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yıkılmakta olan bir manastıra yeni bir soluk getiriyor.

CRA-Carlo Ratti Associati, mimar Italo Rota ile birlikte, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Monferrato tepelerinde yer alan Roccia adlı yeni bir konuklama projesi tasarladı.

Projede, çürüyen yapıyı dijital bir nokta bulutuna dönüştürmek için 3B tarayıcılar kullanılıyor. Taramanın ardından, tuğlaların arasında büyümüş ağaçları ve sarmaşıkları koruyarak eski yapıya prefabrik ahşap kaplama yerleştirilecek. Tasarım, doğal ve yapay dünyalar arasında köprü kurarak restorasyon için yeni bir çerçeve öneriyor.

3 boyutlu lazer  taraması olarak bilinen LIDAR taraması da dahil olmak üzere dijital teknolojilerle yeni bir ahşap kaplamanın dijital olarak üretilerek harabelerin içine sorunsuz bir şekilde yerleştirilmesi planlanıyor. Bu şekilde eski yapının doğal unsurları korunurken, kompleksin tekrar yaşanabilir olması sağlanacak. Doğal ve yapay dünyayı harmanlayan tasarım, tarihi binaların yenilenmesi için de yeni bir yaklaşım sunuyor.

İtalyanca’da kaya anlamına gelen Roccia, Piyemonte kırsalının kalbinde bir tepede manastırdan dönüştürülmüş bir çiftlik evi olarak tasarlanmış. Ancak yapı, 20. yüzyılın başlarında çıkan bir yangından sonra çürümeye terk edilmiş. Onlarca yıllık ihmal tuğlaları daha da kötüleştirmiş ve yosun, sarmaşık ve fidanların yapıya oturmasına neden olmuş.

CRA’nın projesi, doğal ve yapay arasındaki uyumu koruyarak, eski binayı bozmadan yeniden canlandırmayı hedefliyor.  400 yıl arayla inşa edilen iki evin, birbirleriyle ve doğayla simbiyotik bir ilişki kurması amaçlanıyor. Ofisin “dijital fabrikası” CRA Make tarafından yürütülen çalışmanın 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın