Carlo Ratti Associati’den Pandemi Sonrası İçin Ofis Çözümleri

CRA-Carlo Ratti Associati, pandemi sonrası çalışma koşullarını ele alan yeni iş yeri tasarımları için finans şirketi Sella Group ile bir iş birliği başlattı.

2020’nin başından beri hayatımızda yaşanan önemli değişiklikler, iş yerlerinin düzenini de yeniden şekillendirdi. Torino’daki Açık İnovasyon Merkezi’nde yürütülen pilot projede, pandemiye karşı dayanıklılığa ve yaratıcılığı teşvik etmeye odaklanılıyor. İş birlikçi dijital platformlar aracılığıyla fiziksel mekanda etkileşimi destekleyen bu deneysel proje, bir yandan da masaları UV-C ışığıyla sterilize etmenin ve hot-desk* ortamında temiz havayı yönetmenin yeni yöntemlerini sunuyor.

Proje, çoğu şirketin uzaktan çalışma sistemine devam edeceği varsayımına dayanıyor, ancak ofisteki insan etkileşiminin yerinin doldurulamaz olduğu gerçeği de projede kendine yer ediniyor. Pandemi sırasında herkesin sağlığını koruyabilmek adına ofisteki doluluk oranını minimumda tutmak, ortak çalışma sistemini de beraberinde getiriyor. Hot-desking yoluyla tasarruf edilen alan, daha sonra gayri resmi toplantılar ve fikir alışverişi için bir ortam oluşturmak üzere değerlendiriliyor.

Birçok girişimi bünyesinde bulunduran Açık İnovasyon Merkezi projesinin odağında, ortak faaliyetler ve ana bağlantı alanı bulunuyor. Yükselen sıralı bölmeler, ana merdiven boşluğu etrafında kümelenmiş buluşma alanları olarak hizmet veriyor. İş istasyonları ise ortak çalışma sistemi çerçevesinde optimize edilmiş durumda. Koltuk dağılımları, ekip üyelerinin etkileşimlerini teşvik etmek amacı ile doluluk verileri analiz edilerek düzenleniyor. Sterilize edici özelliği bulunan UV-C aydınlatmalar ile aynı masanın, günün farklı zamanlarında farklı kişiler tarafından kullanılması sağlanıyor.

Geleneksel ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin, virüslerin ve bakterilerin yayılmasında kolaylaştırıcı faktörler olarak görüldüğü bu dönemde proje, yeni bir “ısı geri kazanımlı havalandırma sistemi”nin denemelerini yapıyor. Bir “akıllı pencere”, hava akımındaki değişiklikleri her bir pencereye doğrudan yönlendiriyor: böylece farklı alanlar arasındaki değişimleri azaltmak binanın enerji verimliliğini artırırken, iç ve dış mekan arasında mikroorganizmaların yayılmasını önleyecek hava sirkülasyonu da desteklenmiş oluyor.

CRA tarafından yürütülen bu proje, yenilikçi çalışma alanları üzerine devam eden bir dizi deneysel çalışmanın bir parçası. Diğer projeler arasında, Singapur’daki Capitaland için Bjarke Ingels Group (BIG) ile ortaklaşa tasarlanan ve şehrin merkezi iş bölgesinde şu anda yapım aşamasında olan 280 metre yüksekliğindeki CapitaSpring gökdeleni yer alıyor.

*hot-desk: farklı zaman dilimlerinde tek bir fiziksel iş istasyonu veya yüzey kullanan, birden çok çalışanı içeren bir ofis organizasyon sistemi.

Etiketler

Bir yanıt yazın