Carlo Ratti Associati’den Brasilia’da Yeni Teknoloji ve İnovasyon Bölgesi: BIOTIC

Carlo Ratti Associati, danışmanlık firması EY ile birlikte, gayrimenkul şirketi TerraCap için Brasilia'da 1 milyon metrekarelik bir teknoloji ve inovasyon bölgesi olan BIOTIC için masterplan geliştirdi.

Proje, Lúcio Costa ile Oscar Niemeyer’in Brezilya’nın başkenti olan Brasilia için tasarladıkları modernist masterplan ile 42.000 hektarlık yeşil alan olan Brasilia Ulusal Parkı’nın arasındaki mafsal noktasında yer alıyor.

Brasilia’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan masterplanından esinlenen BIOTIC, hem sosyal hem de çevresel sürdürülebilirliği hedefleyen yeni bir melez ortam yaratıyor.

BIOTIC, Brezilya’nın tarihi master planının önemli bir uzantısı olarak, modernist mirasla yeni şekillerde ilişki kuran konutlar, ofisler, plazalar ve parklar içerecek. BIOTIC projesinde, Costa’nın “Plano Piloto”da tanımladığı dört kentsel ölçek – konut, anıtsal, toplu halde yaşam ve pastoral – insani bir şekilde yeniden karıştırılıyor.

“Brasilia’yı ilk kez ziyaret ettiğimde, bir arkadaşım ve şehir sakini bana uzun süredir devam eden bir şaka yaptı: ‘Brasilia’nın sorunu ne biliyor musunuz? Kafeler bölgesi şeker mahallesinden çok uzak,’ Kısacası, temel sorun, karma kullanımın olmaması ve modernist ilkelere göre şehrin tam anlamıyla işlevsel alt parçalara bölümlenmesidir,” diyor Carlo Ratti.

Masterplan ölçeğinde, karma kullanımın ötesinde, Brasilia’nın ikonik Superquadra (Süper Blok) modülleri, cadde cepheli yaya bloklarına bölünmüş. Yakın zamanda Barselona’da Cerda Eixample bloklarında sokak seviyesinin yeniden programlanmasıyla yapıldığı gibi, iç mahalleler trafik ve kirlilikten korunmakta ve sosyal uyum için yaya alanları güçlendirilmekte. Plan, Superquadra’daki hacim dağılımını tersine çevirerek, sosyal aktivitelere açık caddeler ve canlı meydanlar yaratıyor. Doğal ölçek, yakındaki Cerrado’yu BIOTIC alanına bağlayan yeşil bir koridor aracılığıyla vurgulanıyor.

CRA’nın kurucu ortağı ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) Senseable City Lab’ın direktörü olan Carlo Ratti: “Brasilia büyüleyici bir metropol: uçaktan baktığınızda sizi büyüleyen anıtsal bir eksen ve iki kanat var. Ancak Simone de Beauvoir’ın bir zamanlar dediği gibi, ‘Brasilia, zarif bir monotonluk alanıdır […] Cadde, yoldan geçenlerin, mağazaların ve evlerin, araçların ve yayaların […] buluşma alanı. ..] Brezilya’da yok ve asla olmayacak. Projemiz bu öneriye karşı gelmeyi ve Brasilia’ya yeni bir canlılık getirmeyi amaçlıyor.”

Proje aynı zamanda Brasilia’nın yıl boyunca ılıman iklimi sayesinde açık ofis ortamı olasılığını da öngörüyor. Canlı açık hava restoran ve kafelerini akıllı çalışma alanlarına dönüştürmenin ötesinde, binalardaki tüm perde duvarlar gerçek “perde” gibi açılıyor. Güneş ışığını, rüzgarı ve sıcaklığı yönetmek için dijital teknolojileri kullanan BIOTIC, sakinlerine meydanlar, yaya alanları, ortak sebze bahçeleri, laboratuvarlar ve perakende tesislerinin etrafına dağılmış doğayla yakın temas halinde çalışma şansı sunuyor.

Projenin çalışmalarına 2018’in sonlarında başlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın