Carlo Ratti Associati Ficus Ağacının Etrafında Şekillenen Bir Konutu Yeniledi

Carlo Ratti Associati (CRA), 10 metre boyunda bir ficus ağacının etrafını çevreleyen özel bir konut olan Greenary'yi tasarladı.

İtalya’nın Parma kentinin hemen dışında yer alan geleneksel bir çiftlik evinin yenilenmesi projesi, doğal ve yapay arasındaki sınırları bulanıklaştıran yeni yaklaşımlar sergiliyor.

Konut, Avrupa’nın önde gelen domates ürünleri üreticisi olan Mutti’nin CEO’su Francesco Mutti tarafından yaptırılmış. Proje, CRA’nın araştırmalarını mimariyi, doğal unsurları ve ileri teknolojik çözümleri birleştirmenin yeni yollarına doğru ilerletiyor.

25.000 m²’lik bir alana yayılan proje, ana konut biriminin yenilenmesini ve önceden var olan bir tahıl ambarının çalışma alanına dönüştürülmesini içeriyor. Greenary, insanların doğaya yakın yaşamak için doğuştan gelen bir arzuyu paylaştığını öne süren bilimsel bir hipotez olan biyofili fikrine yanıt vermek için tasarlanmış. Bu kavram yaşam alanının ortasında duran 60 yaşındaki ficus ağacıyla da oldukça ifade edilmiş. Ağaç, tüm yıl boyunca sabit sıcaklıklara sahip olan ve bu nedenle kapalı yaşam koşulları için çok uygun olan ficus australis adlı bir bitki türüne ait.

Carlo Ratti Associati tamamen yenilediği eski çiftlik evinde ağacın gelişimi için ideal ortamı oluşturmak ve doğal ışığı en üst düzeye çıkarmak için on metre yüksekliğinde, güneye bakan bir cam duvar kurmuş. Çevredeki mikro iklimin yanı sıra çoklu teknolojik özelliklerden yararlanan tasarım, sıcaklığı ve nemi kontrol ediyor, böylece bina sakinleri ve ağaç birlikte rahatça yaşayabiliyor. Ek olarak, eve giren güneş ışığı ve temiz hava miktarını ayarlamak için tüm pencereler ve çatı otomatik olarak açılıp kapanabiliyor.

Yenilenen konut, 20. yüzyıl mimarı Adolf Loos’un “raumplan” teorisini özünde doğa ile yeniden yorumlayan dinamik, birbirine bağlı odalar olarak şekillenen yedi teraslı alandan oluşuyor. Eve vardıktan sonra, sakinler ana yaşam alanına ve dışarıdaki pastoral çayır ile göz hizasına getiren mutfağa bir metre iniyorlar. Evin diğer seviyeleri, ağacın öne çıkan bir sütun olarak hizmet ettiği, doğal bir biçimde ilham alan bir yolculukta bireylere rehberlik etmek için tasarlanmış. Doğa, aynı zamanda, toprak ve portakal kabuklarını içeren zemin kaplaması gibi, iç kısımdaki diğer biçimlerde de birleştirilmiş.

“Carlo Scarpa bir keresinde ‘bir ağaç ve bir ev arasında, ağacı tercih et’ demişti. CRA’nın çalışmalarının çoğu, doğal ve yapay dünyalar arasındaki kesişme üzerine odaklanır. ‘Greenary’ ile doğa ve onun ritmi etrafında inşa edilmiş yeni bir yerli peyzaj hayal ediyoruz.”
Carlo Ratti

Etiketler

Bir yanıt yazın