Cariñena’da İlkokul

İspanya’da Cariñena köyünde bulunan ilkokul, Salas Arquitectura + Diseño tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Milena Villalba

Üç ve altı yaş arasındaki çocuklara yönelik tasarlanan ilkokul, çocukların algı ve hareket özelliklerini ana tema olarak belirliyor. Binanın formuna yansıyan parametreler, sınıflar, oyun alanları, kantin, ofisler ve ortak alanlar gibi iç mekanların tasarım sürecine katkıda bulunuyor.

Yeni oyun alanını çevreleyen modüler sınıf birimleri, çocukların algısı göz önünde bulundurularak statik bir bakış açısıyla tasarlanıyor. İki yönden aydınlatma ve havalandırmaya imkân veren eğimli bir çatı ile örtülüyor.

Güneş kontrol sistemli geniş açıklıklar ile ışığın daha az maruz kaldığı yönlerdeki tavan pencereleri sayesinde dağınık güneş ışığı iç mekanlara nüfuz ediyor. Oyun alanı ise çocukların dinamik algısı için tasarlanıyor. Sınıf cephelerinde tekrarlanan ritme panjur düzenlemesi ile hareketlilik katılıyor.

Mekanları birbirine bağlayan koridor, büyük açıklıkları sayesinde kentsel çevre ile görsel bağlantı sağlarken kafes işçiliği, harekete ve günün saatine göre değişen görünümler sunuyor.

Binanın son birimi olan kantin, çocukların göz yüksekliğine göre yerleştirilmiş geniş yatay pencereleri ile oyun alanlarına açılıyor.

İç mekanlar hijyenik ve dokunulmaya uygun, yansıtıcı malzemelerle kaplanıyor. Sarı sırlı seramik karolarla kaplanmış nemli alanlar haricinde nötr ve basit ama son derece kompleks bir tasarım sunuluyor.

Çatı ile akustik konforu optimize eden ekip, kış aylarında radyan zemin, yaz aylarında ise güneş kontrol sistemi ve çapraz havalandırma ile ısıl konforu elde ediyor.

Cariñena’da kullanımının yoğun olduğu yerel tuğla ve harç, bina hacimlerine entegre ediliyor. Dış cephelerdeki seramik yüzeyler, kafesler, eğimli çatılar ve oyun alanlarının cephelerinde kullanılan tek katmanlı harç ile çevreye uyum sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın