Carettaların Yaşam Alanına Yat Limanı

Muğla Dalyan’da caretta caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanı İztuzu Plajı’nın özel sektöre devredilmesine yönelik tepkilerin yükseldiği bir sırada Fethiye Karaot kumsalında da benzer bir süreç yaşanıyor.

Muğla Dalyan’da caretta caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanı İztuzu Plajı’nın özel sektöre devredilmesine yönelik tepkilerin yükseldiği bir sırada Fethiye Karaot kumsalında da benzer bir süreç yaşanıyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olan Fethiye’deki yat çekek* ve imal yeri, görüntü ve deniz kirliliği yarattığı gerekçesiyle Karaot sahiline taşınmak isteniyor. Oysa bu sahiller hem nesli tehdit altındaki Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı, hem de birçok koruma statüsüne sahip hassas bir ekosisteme sahip. Yaşam savunucuları bu girişimin bir doğa katliamına yol açacağını dile getiriyorlar.

Doğanın Katledilmesi Demek

Yaşam savunucuları, Fethiye Karaot Plajında tüm doğal dengeleri yok etme pahasına yapılması planlanan tersane projesine karşı Karaot Dayanışması adı altında örgütlendi. Yat çekek ve imal yerine verilen ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davanın geçtiğimiz günlerde bilirkişi incelemesi yapıldı. Davanın avukatı ve Karaot Dayanışması sözcülerinden Avukat Bora Sarıca, 1988 yılında ÖÇK ilan edilen Fethiye Karagözler’deki yat çekek ve imal yerinin, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Karaot ve Çiftlik sahillerine taşınmak istendiğini belirterek, bunun son derece kırılgan bir ekolojik denge içerisinde devam ede gelen bir çok canlının yaşam alanlarını yok edeceği gibi, doğanın katledilmesi anlamına geleceğini söyledi.

Kamu Yararı Kılıfı

2010 yılında Karaot’ta 92 bin metrekarelik hazine arazisinin, Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Kooperatifine tahsis edildiği bilgisini veren Sarıca, “Tesisin yapılacağı yer ve devamındaki sahil, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarından koruma altındaki Caretta caretta (EN ) ve Chelonia mydas (EN) türlerinin üreme alanıdır. Bu nedenle, yat çekek ve imal yerinin Karaot sahiline yapılmasına karşı yerel, ulusal ve uluslararası kişi ve kuruluşlardan gelen tepkiler üzerine proje 2011 yılında askıya alınmıştı. Buna karşın, 2013 yılı Karaot Yat Çekek ve İmal Yeri için “kamu yararı kararı” çıkartılarak bürokratik engeller aşıldı. Eş zamanlı olarak yine aynı sahilde; Çiftlik beldesinde ikinci bir yat çekek ve imal yeri projesi (155.000 metrekare) Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK, şimdiki adıyla Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından onaylandı” diye konuştu.

Birçok Koruma Statüsü Var ama…

Türkiye’nin altında imzası bulunan uluslararası anlaşmalarla doğal flora ve fauna popülasyonlarını korumakla yükümlü olduğuna vurgu yapan Sarıca, “Fethiye’nin Karaot, Yanıklar, Kargı, Çiftlik ve Çalış sahil şeridinin tamamı kaplumbağa etki alanıdır. Yine aynı sahil şeridi boyunca karasal alanlar Hassas zon, Doğal sit, Sığla ormanı, orman ve arkeolojik sit alanları içermektedir” dedi. Kent merkezine oldukça yakın bir yerde faalken bile işgalci, kirletici, denetimsiz gibi ifadelerle eleştirilen yat çekek yerinin, merkezden 20 kilometre uzağa, tam da nesli tehlike altındaki kaplumbağaların yuvalama alanlarına taşınmasının bu işletmelerin denetimini iyice zorlaştıracağını belirten Sarıca, “Fethiye’nin hassas ekosistemlerinin zarar görmesinin ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasının temelinde denetimsizlik, yetki ve sorumluluk paylaşımındaki karmaşa gelmektedir. Böylesi bir karmaşanın olduğu koşullarda tür ve habitatların kaybı kaçınılmazdır” diye konuştu.

*Yat-çekek yeri: Yatlara; kışlama, güvenli bir şekilde karaya çekme, denize indirme, karada muhafaza, bakım-onarım (Tersane ve büyük onarım tesisleri hariç) teknik altyapı ve yönetim hizmetleri sunan kıyı yapıları.

Etiketler

Bir yanıt yazın