Çapraz Yansımalar / Mimarlık, Fotoğraf ve Metin Sergisi Açıldı

FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü’nde, İstanbul SMD’nin Çapraz Yansımalar / Mimarlık, Fotoğraf ve Metin sergisi kapsamında Le Corbusier üzerine düzenlenen mini konferans’ta Tim Benton ve Jacques Sbriglio sunum yaptı.

Konferans, İstanbul SMD Başkanı Ertun Hızıroğlu ve serginin sponsorlarından Seranit Grup, Proje ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak’ın yaptığı kısa konuşmalar ile başladı. Ardından sahneye çıkan, Open University Mimarlık Tarihi Profesörü Tim Benton, Le Corbusier’nin ömrü boyunca sürdürdüğü fotoğrafçılık / mimari fotoğrafçılık ile ilişkisi üzerine derinlikli çözümlemelerinden bahsetti. Benton, Corbusier’nin çektiği bilinen veya iddia edilen fotoğrafları, mimarın sahip olduğu düşünülen fotoğraf makinelerinin modelleri, teknolojik imkanları, fotoğrafların kadrajları ve boyutları üzerinden yeniden okudu ve en nihayetinde ‘bir fotoğrafçı olarak Le Corbusier’ profili oluşturdu.  

İkinci konuşmacı, Le Corbusier yayınlarının editörü, mimar Jacques Sbriglio ise sanat eğitimi almış ve sanatçı olarak yetişmiş Le Corbusier’nin, müze ve sergileme üzerine teorize ettiği, kariyerinin 30 yılına yayılarak değişen ve uyarlanarak tekrar eden; bazen spiral, bazen salyangoz, bazen ise ziggurat biçiminde ortaya çıkan ‘Museum of Unlimited Growth’ projesinden bahsetti. Sbriglio, bir tiyatro oyununun perdeleri gibi kurgulamış olduğu sunumunda, Le Corbusier’yi “müzenin ziyaretçisi” olduğu öğrencilik yıllarından, ömrünün son skeçlerini yaptığı yıllara geldiği ve “müzenin kurucusu” olduğu yıllara kadar çizdiği Museum of Unlimited Growth müzesini hem taslak hem de gerçek projelerindeki izlerini sürdü.

Gece, Cemal Emden’in son beş yılda yaptığı gezilerinde oluşturduğu Le Corbusier fotoğraflarından oluşan seçkinin sergilendiği Galeri Işık’taki kokteyl ile sonlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın