Çan’daki Kamusal Alanlar Kalebodur Önderliğinde “Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi” ile Yenileniyor

Kalebodur kuruluşunun 65’inci yılında İyi Bak Dünyana mottosuyla doğduğu topraklara yatırım yapmayı, değer katmayı sürdürüyor. Çanakkale’nin Çan ilçesindeki kamusal alanlar mekana anlam katma misyonuyla harekete geçen Kalebodur önderliğinde Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi ile yenileniyor.

Sürdürülebilir bir dünyanın “dünyaya iyi bakmaktan” bunun da öncelikle kendi evine, doğduğu topraklara yatırım yapmaktan geçtiğine inanan Kalebodur; üretme, onarma ve paylaşma odağında sosyal fayda projeleri geliştiren Onaranlar Kulübü ve kentsel tasarımdan mobilya tasarımına farklı ölçeklerde projeler geliştiren tasarım stüdyosu Abra Design’ın katılımıyla Çan Belediyesi rehberliği ve desteğiyle hayata geçirilen Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi için çalışmalar başladı.

Kentlinin kamusal alanla kurduğu ilişkiyi ve organik bir yapı olan kentin belleğini dikkate alarak kapsamlı bir çalışma yürütmeyi hedefleyen proje paydaşları, öncelikle Çan Belediye Başkanı Bülent Öz rehberliğinde saha gezisi yaparak, kentin, kentlinin ve kamusal alanların ihtiyaçlarını tespit etmek üzere incelemelerde bulundu.

Paydaşlar Kaleseramik fabrikasında sürdürdükleri keşif gezisiyle hem seramik üretim sürecine tanıklık etti hem de kullanılabilecek materyalleri yakından inceleme fırsatı buldu.

Kente değer katacak bu projeyi Kaleseramik fabrikasından çıkan ileri dönüştürülmüş atık malzemeleri değerlendirerek yapmayı hedefleyen paydaşlar, projeyi bu yolla bir “dünyaya iyi bakma” eylemine de dönüştürmeyi hedefledi.

Projenin 2’nci aşaması tasarımcıları birlikte düşünmeye, çözüm odaklı kapsayıcı fikirler geliştirmeye davet eden Kentine Katıl, Kendine Yer Aç! atölye çalışması oldu. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde hayata geçirilen bu atölye çalışmasında öncelikle paydaşlar kendi tecrübelerini ve Çan özelindeki gözlemlerini katılımcılarla paylaştı. Ardından katılımcılar kentin belleğini ve kentlinin kamusal alanla kurduğu organik bağı dikkate alarak dönüşüm için belirlenen alanı zenginleştirmek üzerine akıl yürüttü.

Topraktan aldığını toprağa kazandırmayı, doğduğu topraklardan aldığı güçle birlikte büyümeyi, yaşayan mekanlara anlam katmayı ilke edinen Kalebodur, süregelen Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi ile dünyasına iyi bakmayı, Çan’ın gelişimine mekana anlam katacak müdahalelerle destek vermeyi sürdürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın