Çanak Antenler Kalkacak, Mardin’in Silüeti Görünecek

‘Çanağını getir uydu alıcısını al’ projesinin amacı binlerce yıllık taş evler üzerindeki çanak antenleri ortadan kaldırmak. Bu kapsamda tarihî evlerin tapu ve tescilli belgesini gösteren her vatandaşa uydu alıcısı bedava verilecek.

Mardin, tarihi ve kültürel dokusuyla ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden izler taşıyor. Taş ustalığının ince örneklerinin sergilendiği Mardin evleri ise bu dokuyu daha da belirginleştiriyor. Ne varki tarihî evlerin üzerine kurulan televizyonların çanak antenleri şehrin güzelliğine gölge düşürüyor. Mardin’in tarihî silüetini bozan çanak antenlerin kaldırılması için bir proje hazırlandı: ‘Çanağını getir uydu alıcısını al.’ Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin hazırladığı projenin ilk etabında 1500 tescilli tarihî evin üzerinde bulunan çanak antenler kaldırılacak. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanlığı’na sunulan projeye göre tarihî evlerin tapu ve tescilli belgesini gösteren her vatandaşa uydu alıcısı bedava verilecek. Projenin 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Mardin Kültür Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Davut Beliktay, Mardin’de binlerce yıllık tarihî taş evlerin üzerinde bulunan ve görüntü kirliliğine sebep olan çanak antenleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söylüyor. Hazırlanan projenin GAP İdaresi Başkanlığı’na gönderildiğini belirten Beliktay, “Mardin’e karşıdan baktığınız zaman her evin çatısında bir çanak anten görürsünüz. Bu çanak antenler ve kablolar tarihî evlerin silüetini bozuyor. Mardin evlerinin büyülü güzelliğinin daha iyi ortaya çıkabilmesi için bu çanak antenlerin ortadan kaldırılması lazım. Bu projeyi Mardin’in tarihî dokusunun korunması açısından önemsiyorum.” diyor. Çanak antenini getiren bütün tescilli tarihî ev sahiplerine uydu alıcısının bedava verileceğini dile getiren Beliktay, “Bu proje hayata geçtiği zaman Mardin evleri temiz bir görüntüye kavuşacak. Proje onaylandıktan sonra 2 yıl içinde Mardin evleri üzerinde bulunan çanak antenleri ortadan kaldıracağız.” ifadelerini kullanıyor.

DAMLARDAKİ SU DEPOLARI DA ORTADAN KALDIRILACAK

Tarihî dokuyu bozan çanak antenlerin ortadan kaldırılmasının ardından Mardin için iki önemli proje daha hayata geçirilecek. Beliktay, “Görüntü kirliliği oluşturan su depolarının ortadan kaldırılması için çalışma başlatacağız.” diye konuşuyor. Tarihî evlerin avlularında bulunan ve binlerce yıldır kullanılan su kuyularının da temizleneceğini anlatan Beliktay, şöyle devam ediyor: “Kuyular su ile doldurulup vatandaşlar damda bulunan depolardan değil, doğal kuyulardan su ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelecek. Böylece damlardaki sacdan yapılan su depolarını ortadan kaldırıp Mardin’in gerçek tarihî silüetini ortaya çıkaracağız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın