Çamurdan ev olur mu?

5 farklı ülkeden 60 kişi Kazdağı'nda "Ekolojik Mimari ve Doğal Yapı Atölyesi'nde buluştu. Atölye çalışması umut ve enerji doluydu...

“Sıcak da oldu, yağmur da yağdı, dolu da…

Bazen yeterli iş aleti olmadı, bazen yemek çabuk bitti, sona kalanlara çorba pişti.

Sonra eller ayaklar çamurla yoğruldu, kalplerimiz ruhlarımız da birbiriyle, yıldızların altında yaradılışa şarkılar söylendi hep beraber, seslerimiz göğe yükseldi döne döne, evrenin kimbilir hangi köşesine sevgi ve umut mesajlarını taşıdı.

Bir rüya mıydı yaşanan diye soruyorum kendime. Neyse ki birlikte yaşanan bir haftanın sonunda ortaya çıkmış, göze görünür, elle dokunulur ortak üretimler var; bunlar, yaşadığımız inanılmaz güzel tecrübenin gerçek olduğunu hatırlatıyor bana…”

Ekolojik Mimari ve Doğal Yapı Atölyesi’nin mimarlarından Filiz Telek yaşadıklarını böyle anlatıyor…

Organizasyonunu ve kolaylaştırıcılığını Filiz Telek’in üstlendiği, Penny Livingston Stark ve Janell Kapoor’un eğitmenliğini yaptığı atölye Kazdağı’nda, Bayramiç’e bağlı Muratlar Köyü’nün Yeniköy mevkiinde Bayramiç Yeniköy grubunun arazisinde gerçekleşti. Grubun ağırladığı ilk etkinlik civar köylerin ve yerel halkın dikkatini çekti, hatta Bayramiç Belediye başkanı da etkinliği ziyaret edenler arasındaydı.

Ağırlıklı uygulamalı geçen atölyede doğal materyallerin özellikleri, duvar sistemlerinin avantajları ve dezavantajları, kerpiç tuğla yapımı, mevki seçimi, pasif solar tasarım, temel ve çatı sistemleri, doğal sıva, doğal boya gibi konular işlendi; ayrıca kerpiç, saman balyası, cob, slip straw, pajhereke, chorizo gibi teknikler ve sadece yerel, doğal malzemeler kullanılarak iki ufak yapı ve bir bahçe duvarı inşaatı tamamlandı.

Filiz Telek atölye günlerini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de ilk kez yapılan çalışmaya ekolojik hareketin içinden pek çok dostumuz uğradı, destek verdi. Buğday Derneği’nden Güneşin Aydemir, Toprak Ana’nın kurucusu Cem Birder, Türkiye Permakültür Araştıma Enstitüsü’nden Mustafa Bakır, Viranşehir’de ekolojik bir yerleşim girişimini yürüten belgesel yapımcısı Metin Yeğin bizleri yalnız bırakmadı. Yeğin, ateş başında yaptığımız sohbette bizlere Viranşehir’deki projenin hikayesini anlattı ve herkesin sağlıklı barınma hakkı olduğunun altını çizdi.

Atölye boyunca enerjileri ve motivasyonları oldukça yüksek olan katılımcılar, doğal inşaat tekniklerini öğrenmekle kalmayıp, hem yeni dostluklar kurdular, hem de gelecek işbirliklerinin tohumlarını attılar. Bunun yanısıra Türkiye’de bir ekolojik mimari ve doğal yapı ağının oluşumu için çalışılmasına karar verildi. Mimar, çiftçi, permakültür tasarımcısı, topluluk örgütleyicisi, eğitimci, sanatçı katılımcılar, sürdürülebilir yaşam ve permakültür felsefesinin bir yansıması olarak doğal ve yerel materyallerle, sade, güzel, sağlıklı, doğayla uyumlu yapıların işbirliği ve dayanışma içerisinde yapılması ve yaygınlaşması konusunda çalışma kararı aldılar…

Türkiye’de bir ekolojik mimari ve doğal yapı ağı ve topluluğunun oluşması yönünde ilk adımları atmış bulunuyoruz.
Bir facebook sayfası açtık: https://www.facebook.com/EkolojikMimari.DogalYapi.Agi
Bir de google iletişim grubu kurduk: http://groups.google.com/group/ekomimari

Konuyla ilgilenenlerin bu platformlar aracılığıyla biraraya gelip uygulamalarla öğrenmeleri, özellikle yereldeki ekolojik mimari ve doğal yapı tekniklerinin korunarak yeni nesillere aktarılması ve Türkiye’nin her yerinde doğal yapıların imece usulü yapılarak çoğalması temennimiz…”

Etiketler

Bir yanıt yazın