Çamlıca Camii Akustiğiyle İddialı

Çamlıca Camii’nde, ileri teknoloji kullanılıyor. Yetkililer akustik hesapları ve ses sistemiyle caminin, günümüzden 50 yıl sonra da teknolojiyi yakalayabileceğini söylüyor.

Çamlıca’da yapımı devam eden cami işitme ve görme engelli vatandaşların ibadetlerini kolaylıkla yapabilmelerini sağlayan ses ve görüntü sistemlerine sahip olacak. Çamlıca Camii Ses Danışmanı Süden Pamir, ibadette sesin, konuşmanın anlaşılırlığı ve yayılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Dini mesajların sesle verildiğini, bu nedenle sesin verdiği huzurun önem taşıdığını belirten Pamir, caminin akustik ve elektro akustik olarak da baştan hesaplandığını ifade etti. Bu konuda iki yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini aktaran Pamir, “Caminin çok ciddi bir teknolojik altyapısı var. Ardından gelecek teknolojilere de açık bir altyapı bu. Çamlıca Camii, bundan 50 yıl sonra da teknolojik olarak yeterli, temel değerlerden kopmamış, akustik olarak kontrol edilmiş, engellilere de hizmet verebilen, herkesi çatısı altında toplayabilecek, huzura kavuşturacak bir hacim olarak tasarlandı. Karşımızda akıllı bir cami var. Cami, çok gelişmiş bir bilgisayar altyapısına sahip” dedi.

Pamir, sistemi caminin herhangi bir noktasından herhangi bir noktasına, ses transferi yapabilmek için kullandıklarını dile getirdi.

“Tak konuş” modeliyle, herhangi bir minareden, caminin veya külliyenin herhangi bir yerine ses transferi yapılabileceğine dikkati çeken Pamir, “Caminin içinde ve dışında, farklı noktalarda insan yoğunluğu olabilir. Görüntü tarama programı olan kameralarla birlikte doluluk tespiti yapıyor. Dolu olan yerde ses yüksekliğini arttırırken, boş olan yerde ses yüksekliğini düşürerek, yansıma ve yankılamaları kontrol altına alıyor” diye konuştu. Pamir, engellilerle ilgili de teknolojik bir altyapı oluşturulduğunu kaydetti.

Turistler için üç dilde çeviri

Süleyman Pamir, camide, üç dilde çeviri yapılabilecek altyapının da oluşturulduğunu vurgulayarak, “Bu altyapı portatif. Bu sistem, turistlerin ve yabancı konukların gelmesi halinde, imamın sözlerini üç dilde dinletebilmek üzere devreye girebiliyor” bilgisini verdi.

Uşak makamı

Her caminin bir makamı bulunduğunu belirten Pamir, “Ben bu cami için uşak makamını işlemeyi düşünüyorum. Uşak makamının neşeli, sorumlulukları hafifletici, insanlara ümit verici olduğunu düşünüyorum.İnsanlar buradan umutlu, gülerek, güçlü çıksınlar istiyorum” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın